Pandémia

2021.04.26. 13:00

Az új szakma új élet is lehet

A munkaerőpiacon értékes, gyorsan elvégezhető szakmákat keresnek a felnőttek elsősorban.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

A vírushelyzet sokak számára szakmai fordulópontot jelentett. Az eddigi feltételek megváltoztak, a munkavégzés talán végérvényesen átalakult. Akadnak olyanok, akik a korábbi munkahelyüket, szakmájukat kénytelenek voltak otthagyni, akár karriert is váltanának a viszontagságok miatt, és ezért még tanulni is hajlandóak.

Elég nehéz kiszűrni, hogy ki miért jelentkezik a különböző képzésekre, de tény, hogy az elmúlt egy-másfél évben nagy változások voltak a felnőttoktatásban és az érdeklődés is megnőtt – mondta Skoda Tamás, az Oktatási Stúdió 90’ Kft. ügyvezetője. Tavaly márciusban, amikor először kellett átállni digitális oktatásra, voltak nehézségek, de ma már olajozottan működik. Eleinte volt egy kis ellenállás mind a tanárok, mind a tanulók részéről, de az eltelt idő alatt mindenki hozzászokott és elfogadta a távoktatást. Az látszik, hogy ez jóval hatékonyabb az időgazdálkodás szempontjából, főleg a más településről, városból érkező tanulóknak, hiszen nem kell az utazással számolni.

A megnövekedett igények a különböző tanfolyamok iránt azért is következtek be, mert 2020. december 31-én kivezették az OKJ-s képzéseket. Ezek nagy része olyan szakma, amelyet jól lehet kamatoztatni a munkaerőpiacon, és aki elkezdte idejében, az még most elvégezheti pár hónap alatt. A december–január egyébként nem nevezhető a felnőttképzésben csúcsszezonnak, de ezúttal ez másképp volt, mert sokan kezdtek el új szakmát tanulni. Némelyik tanfolyamba még be lehet csatlakozni ezekben a hónapokban, ezért is érezhető az erősebb mozgás – fejtette ki az ügyvezető. Ezeknek a képesítéseknek a nagy része idén szeptembertől már csak iskolarendszerű képzésben, több év alatt szerezhető meg.

Itt az idő a tanulásra

A pandémia és az OKJ változásai miatt lehetséges az előrehozott pályamódosítás, vagyis az, hogy azok kezdtek el most tanulni, akik eddig is szerettek volna, csak halogatták – mondta a szakember. A világjárvány miatti szakma- vagy munkahelyvesztés önmagában nem eredményezett volna ekkora érdeklődést. Ezek a képzések többnyire pénzbe kerülnek, amelyeket egy bevétel nélkül maradt ember nem tudna finanszírozni. Azonban, ha azért nem lépett eddig, mert nem volt ideje, viszont vannak pénzügyi tartalékai, elképzelhető, hogy most kihasználta a kapott időt és „beült az iskolapadba”. Ráadásul jelenleg még van lehetőség az ütemezésre is, akár a hétvégi tanórákra, ami jelentős érv. Most még van elérhető választék a felnőttképzési piacon, de ez lényeges változásokon megy majd át. A tanulni vágyók nagy része emiatt jelentkezik most a különböző intézményekbe – vélekedett Skoda Tamás. Az új képzési struktúrában persze még vannak kérdések, amelyekhez a szakembereknek is alkalmazkodnia kell, ez az esztendő második felére tisztázódik.

(A borítóképen: A szakmatanulás is távoktatásba váltott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában