étkezés

2021.04.23. 07:00

A betegségektől is megóv a reggeli

Nem érdemes megspórolni az egészséges reggelit, szánjuk rá időt, a szervezetünk meghálálja!

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, ami beindítja az anyagcserét és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat. Az egész napi tápanyagbevitel 20–25 százalékát kell fedeznie – mondta Pejkóné Ferenczy Noémi dietetikus. Azok, akik reggelivel indítják a napot, sokkal hatékonyabban tudnak koncentrálni napközben, és állóképességük is javul. A reggeli elhagyása az energiabevitel csökkenéséhez vezethet, egyúttal kevesebb fehérje, vitamin és ásványi anyag jut be a szervezetbe azokhoz képest, akik rendszeresen étkeznek reggelente.

Sietős reggeli

Nemcsak a gyermekek, de a felnőttek esetében is a napi ötszöri étkezés lenne az ideális. Ez ritkán kivitelezhető, ezért ha legalább háromszor esznek és erre mindennap odafigyelnek, azzal is közelebb kerülnek az egészséges mértékhez – emelte ki a dietetikus. Ha a reggeli eltolódik, vagy kimarad, az növeli a cukorbetegség, a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét is.

Az ébredés után két-három órával kell elfogyasztani a reggelit, ez lenne a megfelelő – vélekedett a szakember. Ez a gyermekek esetében is igaz. Nem lenne szabad üres gyomorral iskolába menniük, de sajnos sok családban a reggeli készülődés időtartama és az otthonról elindulás nem teszi ezt lehetővé. Az iskolások egész napos teljesítményére negatívan hat, ha nem reggeliznek, ezt kutatások is alátámasztják – hangsúlyozta.

A felnőttek szokása, hogy üres gyomorra feketekávét isznak, ez a lehető legrosszabb, amit elkövethetünk a szervezetünkkel. Ezt lehetőleg kerüljük, mert olyan betegséget okozhat, mint a gyomorfekély vagy a nyombélfekély. Azonban léteznek olyan könnyen, gyorsan elkészíthető reggelik, amelyekkel megoldható az étkezés. Ha pedig korán kezdjük a napot és csak a munkahelyünkön van időnk reggelizni, az sem baj, csak fordítsunk rá időt. De nem szerencsés kapkodni, ugyanis a javasolt időtartam minimum húsz perc lenne. Hagynunk kell megfelelő időt a rágásra, nyelésre, mert ha gyorsan eszünk, a gyomrunk képtelen a nagy mennyiséget pár perc alatt megfelelően feldolgozni. Ilyenkor kellemetlen tünetek, így például gyomorfájdalom, teltségérzet vagy puffadás is jelentkezhet, ami rányomhatja a bélyegét a napunkra. De hétvégén akár több időt is szentelhetünk ennek a fontos étkezésnek. Amikor együtt van a család, van idő egy villásreggelit elfogyasztani.

Négy alkotóelem

Mindenképpen legyen a reggeli étkezésben gabona, ebből is elsősorban a teljes kiőrlésű gabonát javasolják a táplálkozási szakemberek. Lehetőleg ne fehér kenyér, inkább magvas kifli vagy zsömle lenne a jó választás, a lényeg a magas rosttartalom. Főként azért, mert a gabona energia- és vitaminforrás. Ebbe a körbe tartozik a müzli, a zabkása, továbbá a gabonapehely.

Az állati fehérje is fontos, tejtermékek formájában. Tehát tej, sajt, túró, kefir, joghurt, melyek kalciumforrást biztosítanak. A tejszármazékokat rostos keksszel, zabszelettel is fogyaszthatjuk. A tojás is nagyon fontos fehérjeforrás, amelyet szendvicsbe téve magunkkal is vihetünk. De idetartoznak a húskészítmények, felvágottak, amelyekből ajánlatos alacsony zsírtartalmút választani. A sós péksütemény, virsli, esetleg kolbász mellett pedig kerüljön a tányérra zöldség és gyümölcs is – javasolta a dietetikus.

Nem tilos az édes péksütemény sem egy héten egyszer, mert fontos a változatosság. De törekedni kell az édes ízek kedvelőinek is arra, hogy a pékáru inkább tartalmazzon túrót vagy lekvárt, gyümölcsöt. Az étel mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a folyadékbevitelre. Leginkább a vizet, ásványvizet preferálják a táplálkozási szakemberek. Emellett azonban a gyógy- vagy gyümölcsteák, készen vásárolt, esetleg frissen facsart százszázalékos gyümölcslevek is kiválóak. Ide sorolandó a tej, vagy ha arra érzékeny valaki, akkor a növényi italok. Illetve a szintén mostanában nagy népszerűségnek örvendő smoothie-k, vagyis a zöldség-gyümölcs italok. De egy meleg reggelen a cukormentes mentás-citromos limonádé is ebbe a körbe tartozhat. Tehát a négy alkotóelem legyen benne a reggelinkben: a gabonafélék, állati fehérje, zöldség-gyümölcs, folyadék – összegezte a dietetikus szakember.

Heti menü

A tanácsokat érdemes úgy megfogadni és a magunk életére vetítve alkalmazni, ahogyan a saját igényeink ezt megkívánják. Kóros elhízás esetén például nem szerencsés az édes péksütemények fogyasztása. Illetve ételintolerancia jelenléte mellett egyéni diétára van szükség, amelyben szakember segít. Az egyoldalú étkezés nem túl egészséges. Ebben pedig az lehet a támaszunk, ha egy heti menüt összeállítunk előre, amely az ételek elkészítésében, és a bevásárlásban is megkönnyíti a dolgunkat.

(A borítóképen: Az egész család számára fontos a reggeli, amelynek négy alkotóelemet érdemes tartalmaznia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában