Természetbarát műanyagok

2021.03.07. 09:00

Zaccból lámpabúra

Anyagmérnöki tudásukat és egyik kedvenc italuk maradékát használják fel a lányok.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

Borsodi Eszter és Tamási Kinga mindketten anyagmérnökként végeztek a Miskolci Egyetemen, ahol baráti kapcsolatuk is kezdődött. Több közös publikációjuk megjelent már a másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználásával kapcsolatban. Mivel úgy tapasztalják, hogy a természetbarát műanyagok napjainkban egyre népszerűbbekké válnak, céljukká tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet ezeknek az anyagoknak a helyes kezelésére, csökkentve az ellenérzést az emberekben a műanyagok iránt.

Amit a formációról még tudni érdemes: Eszter, aki friss diplomás mérnökként keresi az új kihívásokat, a projektekben a gazdasági feladatokért felelős, Kinga egy űripari cégnél dolgozik, de a közös ötletelés során a szakmai és infrastrukturális háttér kialakításáért felelős.

– A zacc felhasználásának ötlete kávézás közben született meg, amikor megfigyeltük, hogy hatalmas mennyiségek vesznek kárba az anyagból. Sokan tudjuk, hogy a zaccnak számos jótékony hatása van, mégis a szeméttárolóban landol, mert nem tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget. Ez először Kinga fejében ütött szöget: mi lenne, ha társítanák valamilyen műanyaggal, én pedig több lehetséges megoldást is találtam az újrahasznosításra, ami a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal jár. Így jutottunk el a 3D nyomtatáshoz, amely az egyik legizgalmasabb műszaki terület napjainkban – emlékezett vissza a folyamatra Eszter.

A projekt folytatódik

A két mérnök PLAnt csapatnéven kávézacc és biodegradábilis polimer házasításából megalkotott anyagával bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery Accelerator Programba. Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, és elhozták a verseny egyik különdíját.

– A projekt folytatásaként egyedi lámpabúrák gyártását tervezzük 3D nyomtatással az általunk kifejlesztett anyagból. Másik ötletünkkel – amely a REWIND nevet kapta – a 3D nyomtatásra alkalmas újrahasznosított szál (filament) előállítását tűztük ki célul, és megnyertük a Miskolci Egyetem által szervezett Start ME UP! nevű szakmai versenyt – tette hozzá Kinga.

(A borítóképen: Borsodi Eszter és Tamási Kinga figyelmet érdemlő megoldást kínál az eddig többnyire a szemétbe került anyag felhasználására)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában