Március 15.

2021.03.16. 07:15

Távolságot tartva ünnepeltük idén a forradalom márciusi szabadságát

Párhuzamot láttak a politikusok a forradalom és a szabadságharc, valamint a koronavírus-járvány között. Gyülekezés helyett távolságtartás, hogy a járványnak minél hamarabb legyen vége.

Fotó: Vajda János

Bár nem volt hivatalos koszorúzás a megyeszékhelyen, az ikonikus helyszíneken, mint a Petőfi-szobornál vagy a Kossuth-szobornál megjelentek az emlékezés és a tisztelet virágai és koszorúi. Politikusok is fejet hajtottak a márciusi ifjak előtt. A miskolci Fidesz–KDNP frakcióvezetése az Erzsébet téren adózott a hősök előtt.

– Az 1848-as honvédek ma a kórházakban dolgozó ápolók és orvosok személyében testesülnek meg. A csatatér pedig a mindennapok terepe, ahol a láthatatlan ellenséggel harcolunk. A márciusi ifjak szellemisége a legnagyobb küzdelmekben ismét utat tört magának. Tisztelet a bátraknak! – fogalmazott Hollósy András szóvivő.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke videóüzenetet tett közzé Facebook-oldalán. „Március 15-én hősök születtek Budapest utcáin. Ezeket a budapesti fiatalokat egy dolog hajtotta: a szabadság utáni vágy. Összetartottak, mert összetartoztak. Március 15-e évfordulóján emlékezzünk most a nőkre is! Azokra a nőkre, akik 1848 főszereplőit a háttérből támogatták, akik olykor maguk is fegyvert ragadtak, sebesülteket ápoltak, menekülteket bújtattak, vagy éppen csak csendben szeretteikért aggódtak” – hangsúlyozta az elnök.

– Küzdelmes időkben az ember kapaszkodókat keres, amelyek kiemelik a hétköznapok nyomásából. A magyar történelem számos ilyen kapaszkodóval szolgál, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc pedig kiemelkedik a sorból. Ma, 173 évvel később, újra a szabadságért küzdünk, nem az utcán fegyverrel, hanem a kórházakban, háziorvosi rendelőkben, idősotthonokban vagy épp otthonainkban. Nem egy látható ellenséggel szemben, hanem egy láthatatlan kórokozóval. Ma nem a gyülekezés segít, hanem a távolságtartás. Hiszünk és higgyünk abban, hogy a magyarok szabadságvágya és fegyelmezettsége célt ér ebben a nehéz helyzetben is, a márciusi ifjak lelkesedése és tettereje ma is megvan bennünk – tette közzé szintén videóüzenetben Alakszai Zoltán kormánymegbízott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője.

(A borítóképen: A Fidesz–KDNP frakcióvezetésének főhajtása a Kossuth-szobornál)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szabadsag-szerelem-borsodban-5284117/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/no-de-ki-zarta-be-vita-kozben-egy-szobaba-petofit-5283535/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kik-erted-haltak-szent-vilagszabadsag-5283172/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/pataki-diakok-a-szabadsagharcban-5283190/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/az-identitas-lenyege-a-nemzeti-unnep-5283148/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kossuth-lajos-szulofalujaban-forgatott-a-kiss-kata-zenekar-5283130/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/karsa-ferenc-nem-tette-le-a-fegyvert-5281228/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában