támogatás

2021.03.05. 09:00

Személyre szabottan zárkóznak fel

A gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében a kormány újabb pályázatokkal segíti a településeket.

Bacsó István

Forrás: MW

Összesen tizenhatmilliárd forinttal támogatja az állam 2021-ben két pályázati programban, a „Felzárkózó Települések” (FETE) és a „Gazdaságélénkítő Program” (GÉP) keretében a nehezebb helyzetben lévő településeket. A Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott döntéssel egy időben megjelent a lista azokról is, akik majd pályázatokat nyújthatnak be. A felsoroltak között több mint hatvan Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település található. Számukra komoly fejlesztési lehetőségek nyílnak meg.

Érdeklődésünkre több önkormányzat vezetője megerősítette, hogy tudnak a lehetőségről, folyik a tervezés és a pályázatok előkészítése. Konkrétumokról azonban még senki sem számolt be, arra hivatkozással, hogy még korai lenne ezekről beszélni ebben a szakaszban. A pályázatok egyik koordinátorának a kormányrendelet a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot jelölte ki. A részletekről az MMSZ kommunikációs vezetőjével, Romhányi Tamással beszélgettünk.

Több mint húsz éve

„A szeretetszolgálat több mint két évtizede működteti Jelenlét programját a leszakadó településeken, telepeken, szegregátumokban. A program egyedisége abban áll, hogy nem előre eldöntött feladatokat hajt végre, hanem mindenhol a helyben megismert problémákra keres megoldást. Szociális diagnózisok készülnek, ezek alapján indulnak programok, amelyek személyre szabott, egyedi megoldásokat is tartalmaznak, és a körülmények változásaira is reagálnak. A szeretetszolgálat számos településen segítette elő az ott élők felzárkózását, majd 2016-ban a kormány felkérésére indította el Jelenlét programját Tiszabőn és Tiszaburán. Ez volt az első alkalom, hogy a szeretetszolgálat kormányzati döntés nyomán indította el a programot. Három évvel később, részben a tiszabői és tiszaburai eredmények ismeretében a kormány arról döntött, hogy a 300 legszegényebb településen elindítja a Felzárkózó Települések programot, amely a Jelenlét programja alapján működik majd.”

Érdeklődésünkre, hogy van-e a Máltainak a több mint négyszáz érintett településen saját apparátusa, vagy külső partnerekkel fognak együttműködni, azt a választ kaptuk Romhányi Tamástól, hogy összesen tizennyolc megvalósító szervezet dolgozik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, szakmai felügyeletével.

A szakember szerint településenként évente 30 millió forint áll rendelkezésre, ami magában foglalja az ott tevékenykedő megvalósító szervezet működési költségeit is. A települések 4-6 faluból álló csoportokat alkotnak, ezek közösen döntik el, hogy az induló programokra milyen összeget fordítanak. Az egyes települések a többiek egyetértésével juthatnak forráshoz, ehhez meg kell győzni a csoportban lévő partnereket a kiadások indokoltságáról. Nagyon fontos, hogy a döntések helyben születnek a források felhasználásáról, ami tág mozgásteret ad a településeknek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből mindhárom évben több település is bekerült. 2019-ben kilenc helyszínen kezdődött meg a diagnózisalapú felmérés (Boldogkőújfalu, Csenyéte, Dámóc, Fulókércs, Göncruszka, Ricse, Tiszakarád, Vizsoly, Zemplénagárd), 2020-ban hét település (Arló, Balajt, Felsődobsza, Gadna, Hernádvécse, Szakácsi, Vilmány) lépett be, míg idén nyáron újabb tíz (Baktakék, Bódvalenke, Hernádszentandrás, Martonyi, Novajidrány, Pere, Sajókaza, Selyeb, Szin, Taktabáj) csatlakozik a programhoz

(A borítóképen: A Máltai Szeretetszolgálat a program egyik koordinátora)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában