miskolci költségvetés

2021.03.10. 20:00

Számháború után a csőd szélén áll Miskolc

Nyilvánossá vált Miskolc költségvetése, Szinte minden területen érezhető lesz a megszorítás, de hová folyik el a pénz?

20201222 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz. képen: Soós Attila, a FIDESZ miskolci önkormányzati képviselője

Fotó: Ádám János

– A város működési bevétele 2019-ben 38,4 milliárd forint volt, 2020-ban pedig közel 43,1 milliárd. Ez bizony 4,7 milliárd forinttal több bevételt jelent, dacára a pánikba esett, és az előző Fidesz–KDNP-városvezetést okoló miskolci baloldali képviselők nyilatkozatainak, melyek a város csökkenő bevételeiről szólnak – fogalmazott Soós Attila, a pénzügyi bizottság elnöke, fideszes önkormányzati képviselő. Elmondta, hogy a napokban jelent meg Miskolc honlapján a 2020-as év költségvetésének korrekció­val frissített verziója, amelyet összehasonlítottak a 2019-es zárszámadásának adataival, és ahogy Soós Attila fogalmazott: meglepődtek.

– A Fidesz-kormány államháztartásából egymilliárd forinttal több jött tavaly, mint 2019-ben. A miskolci önkormányzat bevétele 4,3 milliárd forinttal volt több tavaly, mint korábban. Ugyanakkor a város hitelszámainál a 2019-es hitelfelvételsoron 376 millió forint szerepelt. De mit mutat a 2020-as hasonló sor? 6,1 milliárd forintot. Akkor ki is vett fel tonnaszámra hitelt? – vetette fel Soós Attila.

Számháborús ámokfutás

A miskolci Fidesz–KDNP közleményében azt hangsúlyozta: „Érdemi hasznot a miskolciaknak nem hoz a baloldal számháborús ámokfutása, amivel azt leplezik, hogy lassan másfél év alatt a csőd szélére, sodródó pályára állították a várost. Teljes az elképzelésnélküliség, a szakemberhiány, minden tudásuk elbocsátásokban, megszorításokban, díj- és adóemelésekben merül ki, miközben egyre több képviselőjük kap „sportállást” abból a pénzből, melyet többek között lakbéremelésből, a civil szervezetek támogatásának megvonásából, a rászorulókra szánt támogatásokból. Többek közt gyógyszertámogatásra, étkeztetésre, gyerekek nyári táborára nincs pénz.”

– Van pénze, van bevétele a városnak. A miskolciak, itt élők és dolgozók továbbra is egy élhetőbb, egy biztonságosabb, egy jövőképpel rendelkező Miskolcot akarnak – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

38 milliárd forint kiadási főösszeg

A vártnál lényegesen később, március 8-án késő délután vált nyilvánossá Miskolc Megyei Jogú Város költségvetése, amelyet – a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet rendelkezései szerint – a város polgármestere egy személyben jegyez.

A büdzsé legfontosabb sarokszáma a kiadási főösszeg, amely a költségvetési rendelet szerint ebben az évben 38 milliárd forint. Ugyanez az érték 2018-ban 32,2 milliárd, tavaly pedig 33,8 milliárd forint volt, azaz lényegesen több forrás áll rendelkezésére a jelenlegi városvezetésnek, mint az elmúlt esztendőkben.

Szopkó Tibor, a Velünk a Város frakciójának tagja, a közgyűlés köznevelési, kulturális, turisztikai, ifjúsági és sportbizottságának elnöke elmondta: „A tavalyi miskolci költségvetés a felelősség költségvetése volt. Amikor a tavalyi költségvetést készítettük elő, akkor azzal kalkuláltunk, hogy az év végén plusz 1 milliárd forint marad a kasszában, de ezt az elképzelést a koronavírus-járvány felülírta. A milliárdos megtakarítás helyett súlyos mínuszokkal zártuk az elmúlt évet. A megtakarítás viszont arra volt jó, hogy nem ment csődbe a város. ”

Mindenből elvettek egy „kicsit”

A bizottsági elnök szerint az idei év miskolci önkormányzati gazdálkodása még nehezebb lesz. „A közszolgáltatások működnek, a buszok, villamosok járnak, van ivóvíz és fűtés, de így is egyetlen célunk az életben maradás, a gazdasági mélyrepülés túlélése”, fogalmazott a képviselő.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az idei költségvetésben mely területek sínylik meg igazán a takarékossági intézkedéseket. Szopkó Tibor elmondta:

„Minden terület meg fogja érezni a helyzetet. Nem tudnék kiemelni egy olyan területet sem, amely a többihez képest nagyobb kárt szenvedne el. Talán a sport és a kultúra látszik nagyobb mértékben elszenvedőnek, de várjuk a kormány kompenzációját az iparűzési adó elvonása miatt, és tartalmaz egy olyan tartalékot a költségvetés, amelyből a kiesések valahogy pótolhatók.”

(A borítóképen: Soós Attila)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-koltsegvetes-kell-mert-mukodni-kell-5213509/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában