nem tudni, mi lesz

2021.03.18. 11:30

Sokan előre félnek attól, ha újraindul a cementgyár

A por miatt szenvedtek korábban, és ezért tartanak tőle, mi lesz, ha megint megindulna a termelés.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Lényegében már egy évtized eltelt azóta, amióta üzemszerű termék-előállítás volt a hejőcsabai cementgyárban. Ennek nem igazán örül az a mintegy négyszáz ember és családjuk, akik a gyárban dolgoztak és elvesztették munkahelyüket. Mások viszont – akik Miskolc légszennyezése miatt aggódnak – a szó szoros értelmében fellélegeztek.

Az évtizedes – természetesen nem eseménymentes pauza után – egy néhány héttel ezelőtti jogerős bírósági döntést követően a cementgyár tulajdonosának lehetősége nyílt a termelés újraindítására, de nagy a csönd és egyelőre nem sikerült megtudnunk, pontosan mi is a szándék.

Öt év pereskedés

A hejőcsabai cementgyárat a privatizációt követően sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat pedig elbocsátotta. Ennek a környéken élők örültek a legjobban, mert hosszú éveken át szenvedtek a gyár által kibocsátott légszennyezés miatt.

A Holcimtól aztán peres úton (ez egy ugyancsak hosszú történet – a szerk.) a cementgyárhoz jutó HCM 1890 Kft. (korábban Magyar Cement Kft.) 2015 decemberében bejelentette, hogy megkapta az egységes környezethasználati engedélyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól, és ezzel lehetővé vált az évek óta nem termelő gyár újraindítása.

A perlekedés ekkor indult be. A környezet szennyezéséért aggódó miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület 2016-ban bírósághoz fordult a környezetvédelmi hatóság által a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély ellen. Az egyesület álláspontját több mint 2000 miskolci lakos is támogatta petíció aláírásával.

A bíróság mostani, immár jogerős ítélete elutasította a kifogásokat és megnyitotta az utat a cementgyár újraindítása előtt azzal, hogy a próbaüzem idején mérésekkel kiderül, teljesíti-e a gyár a környezetvédelmi előírásokat. A döntés óta nem sikerült megismerni a tulajdonos szándékát a gyárral kapcsolatban. A környéken járva semmi komolyabb mozgás nem tapasztalható a cementgyár körül.

A környéken élők viszont tartanak attól, hogy a cementgyártás újraindulása esetén újra szennyezett lenne a városrész levegője. A Zöld Kapcsolat Egyesület pedig a Kúriához akar fordulni a döntés felülvizsgálatáért.

(A borítóképen: Egyelőre nem tudni, mikor és milyen formában indul újra a termelés)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/dontott-a-birosag-indulhat-a-cementgyar-hejocsaban-5216551/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában