Villamosenergia-szolgáltató

2021.03.02. 18:00

Kivonul a lakossági piacról

Villamosenergia-szolgáltató váltásra készülhetnek a megyénkben élők is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Villamos energia egyetemes szolgáltatói engedélye visszavonását kérelmezte az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál, a társaság ezzel megszünteti a lakosság részére történő villamosenergia-szolgáltatói tevékenységét. A döntés Északkelet-Magyarországon, Pest megyében és a fővárosban több mint 2,2 millió felhasználót érint, akiknek egyelőre semmi teendőjük nincsen, ellátásuk továbbra is zavartalan marad.

Felhívást intéztek

A hatályos jogszabályok alapján az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyt a szolgáltató, jelen esetben az ELMŰ-ÉMÁSZ kérelmére kizárólag akkor vonhatja viszsza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ha a felhasználók folyamatos ellátása továbbra is biztosított. Ennek érdekében felhívást intéztek a szolgáltatói működési engedéllyel rendelkező társaságok felé, amely lehetőséget kínál számukra az érintett területen található felhasználók átvételére.

A szolgáltatóváltás azokat a Budapesten és Pest megyében, valamint Északkelet-Magyarországon élő, alapvetően lakossági ügyfeleket érinti, akik jelenleg egyetemes szolgáltatás keretében vásárolják a villamos energiát az ELMŰÉMÁSZ-tól.

Nincs teendőjük

Az átvételben érintett több mint 2 millió 207 ezer felhasználónak jelenleg nincs teendője, villamosenergiaellátásuk az átadás-átvételi folyamat idején is zavartalan marad. Mindaddig változatlan módon kapják és rendezhetik áramszámláikat is – tette egyértelművé tájékoztatójában a MEKH. A váltásról a fogyasztók a megszokott kommunikációs csatornákon kapnak majd teljes körű tájékoztatást.

Az energiahivatal február 18-án közzétett felhívására a Magyarország területén érvényes villamos energia egyetemes szolgáltatási engedélylyel rendelkező szolgáltatók jelentkezhetnek 30 napon belül. Ajánlatuknak részletesen tartalmaznia kell, hogy az átvételben érintett felhasználók ellátását milyen feltételekkel és időponttól vállalják. Ebben a körben jelenleg két társaság jöhet szóba: az E.ON Áramszolgáltató Kft., amelynek mintegy 2,4 millió lakossági felhasználója van, valamint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., amely 852 ezer ügyfelet látja el elektromos energiával.

Változatlanul biztosítja

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre a szolgáltatóváltás nem vonatkozik, számukra a vállalat a jövőben is változatlanul biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást

(A borítóképen: A lámpafény marad, csak a szolgáltató változik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában