Egy éve van járvány

2021.03.12. 13:00

Ez a feladat, meg kell oldani

Senkinek nem volt könnyű, de leginkább azoknak borult föl az élete, akiknél iskolás gyermek van a családban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Olvasónktól

A kezdet nehéz volt, és nem is volt elég digitális eszközük – mondta Elekes Emese. Az édesanyának négy iskolás gyermek otthon tanulását kellett megoldania három szobában. Idő kellett, amíg beállt a napirend és tartani tudtak minden leadási határidőt. A legkisebb gyermek, Liza akkor volt 2 éves, akinek csendben kellett lennie, mert a többiek tanultak. Maja általános iskolában volt elsős, Anna pedig gimnazista elsős, így számukra még nehezebb volt, hiszen még meg sem szokhatták egészen az új iskolát.

A lányok számára leginkább az jelentette a nehézséget, hogy nem találkozhattak a barátaikkal. Az édesanya a tavalyi karantént egyedül csinálta végig a gyerekekkel, mert a férje dolgozott, de hogy a családi kasszához kicsit hozzá tudjon járulni, alkalmanként éjszaka vállalt munkát, hiszen napközben nélkülözhetetlen volt a jelenléte.

A házimunkát is el kellett végezni, de ő nem panaszkodik, úgy volt vele, hogy most ez a feladat, ezt kell megoldani, nincs más opció – hangsúlyozta. A napokban pedig már rutinosan vágtak bele az újabb digitális oktatásba.

Újra együtt a család

Három fiú – két egyetemista és egy középiskolás – kényszerült az online térbe tavaly márciusban, a Petró családban. Mindhárman játszanak hangszeren, így a gyakorlást is otthon kellett megoldani – mondta Petróné Nyíri Zsuzsanna. Az édesanya és az édesapa is pedagógus, Zsuzsanna zenetanár. Váratlanul érte őket akkor a helyzet, de annyi előnyük volt, hogy volt otthon elegendő számítástechnikai eszköz.

Viszont elég nagy szervező munkát igényelt, hogy mindenkinek legyen egy saját kis zuga a házban, ahol tud tanulni és zenélni úgy, hogy lehetőleg ne zavarja a másikat. Néhány dolgot még optimalizálni kellett az életükben, például a középső fiú albérletét felmondani Egerben. A fiataloknak hiányzott egy kicsit a társadalmi élet, de helyette sokat voltak együtt a szüleikkel, és együtt jártak kirándulni. Ez volt a pozitív hatása a karanténnak, amit nem is bántak – jegyezte meg az édesanya, majd hozzátette: hiszen már felnőttek, lassan mindannyian elhagyják a szülői házat. Azt pedig nagyon remélik, hogy az érettségiző fiúnak lehet majd ballagása.

(A borítóképen: Elekes Emese lányai is otthon tanulnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában