COVID-19

2021.03.24. 07:00

Bevetésre készen a házi gyermekorvosok is

Ha a felnőtt háziorvosok már nem bírnák, a házi gyermekorvosok besegítenek az oltások beadásában.

Hegyi Erika

20210321 Szolnok A hétvégén is folytatódott az idősek oltása a Pfizer-BionTech koronavírus elleni vakcina második adagjával a szolnoki Hetényi Géza Kórház oltópontján. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

A házi gyermekorvosok is szívesen segítenének az oltási kampányban. A közösségi oldalon többen is posztoltak erről, ám a hozzászólásokból az is kiderült, hogy egyelőre nem kérte senki a segítségüket. Azonban megtudtuk, ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ne lenne szükség rájuk a koronavírus elleni vakcinák beadásában.

Felelősséget éreznek

Dr. Simkó Róbert, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Házi Gyermekorvosi Szövetség (GYAPOSZ) elnöke az Északnak elmondta, a házi gyermekorvosok rutinosak a védőoltások terén, hiszen munkájuk felét a kötelező és nem kötelező védőoltások beadása teszi ki.

– Komoly járványhelyzettel kell szembenéznünk ezekben a hónapokban, és természetesen mi is szeretnénk segíteni annak érdekében, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesebben kaphassák meg az emberek a vakcinát. Felelősséget érzünk az egészségükért, mint mindenki más, aki az egészségügy területén dolgozik, legyen az háziorvos, az oltóközponton dolgozó orvosok és szakdolgozók, vagy a fertőzöttek ellátását biztosító szakemberek – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: a népegészségügyi szakigazgatási szerv korábban készített egy felmérést, hogy hol van lehetőség oltópontok kialakítására, és hogy a házi gyermekorvosok részt vállalnának-e az oltásban.

Készen állnak

– Akkor több kollégámmal együtt jeleztük, hogy szívesen segítünk, bár erre a feladatra egy átlagos gyermekorvosi körzet infrastrukturálisan nem nagyon alkalmas. Mivel felnőttek oltásáról van szó, a gyermekorvosok a felnőtt háziorvosok munkájához csatlakozhatnának. Jelenleg nincs tudomásom ezzel kapcsolatos újabb fejleményről a megyében. Felajánlottuk a segítséget közvetlenül is a felnőtt háziorvosoknak, de egyelőre nincs erre szükség. Az oltásban való részvétel természetesen attól is függ, hogy milyen mennyiségben érkeznek a védőoltások. Ha lesznek olyan oltási kampányok, hogy rövid idő alatt sok embert kell beoltani, akkor valószínűleg mi sem leszünk nélkülözhetők. Készen állunk, és teljesen természetes, hogy segítünk – fogalmazott dr. Simkó Róbert.

Megjegyezte: nyilván ennek a munkának a megyei népegészségügyi szerv lesz majd a szervezője, hiszen az egyéni kezdeményezések nem hoznak átütő eredményt. Ha pedig hétköznap lesz szükség a házi gyermekorvosok segítségére, akkor az ő helyettesítésüket is meg kell majd oldani.

Jól szervezett

Dr. Török Lajos miskolci házi gyermekorvos azt tette hozzá, hogy a megyeszékhelyen jól szervezetten haladnak az oltásokkal. A házi gyermekorvosok segítsége inkább azokban a megyékben vagy városokban merült fel, ahol túlzsúfoltak az oltóközpontok, oltópontok.

A megyeszékhelyen jól szervezetten haladnak az oltásokkal

dr. Török Lajos

– Miskolcon inkább abban lehet gondolkodni, hogy mivel általában egy épületben rendelnek a felnőtt és gyermek háziorvosok, utóbbiak átmehetnek oltásokat beadni. Persze csak akkor, ha valóban olyan sok vakcina érkezik, hogy azt a felnőtt háziorvosok már nem bírják. Ők ismerik a betegeiket, tehát ők döntenek arról, hogy ki oltható, és ki nem, mi pedig a vakcina beadásában tudnánk részt venni.

Az adminisztrációban valószínűleg nem, mert az számítógéphez kötött. Az oltások beadásában viszont nagy gyakorlatunk van, hiszen a gyermekeket folyamatosan oltjuk. Mi úgynevezett vésztartalék lehetnénk, de egyelőre nem érkezik olyan sok oltóanyag a háziorvosokhoz, hogy ne tudnák ellátni a feladatukat – fogalmazott dr. Török Lajos.

(A borítóképen: Az új oltópontoknál lehet majd szükség a házi gyermekorvosokra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában