extrém sport

2021.03.06. 09:00

Az extrém sport Mekkája

A Factory egy különleges hely fiataloknak, ahol már nagyszabású fesztivált is szerveztek.

Nagy-Hankó Krisztina

A Factory Aréna Miskolc extrém sportolóinak gyűjtőhelye, egy aktívan működő ifjúsági tér. Olyan hely, ahol sokrétű, ingyenesen elérhető programot biztosítanak. A görkorcsolyások, gördeszkások, BMX-esek 2004-ben kapták meg a diósgyőri kohászat egyik csarnokát. Korábban a belvárosban üzemelő skate-parkban gyűltek össze a fiatalok, ami azonban sok vitát generált a lakossággal. Így a gond megoldódott. Az épület a városé, amit ingyen használhatnak, de a rezsit és a béreket az üzemeltetőnek kell fizetni, a pénzt pedig kitermelni hozzá, ami nem kevés.

Döntésre várnak

A közművelődési megállapodást háromévente újítják meg az önkormányzattal. Eddig ez volt a gyakorlat. Most is előkészületben van a dokumentum, amely a polgármester aláírása után válik újra élővé. Nagyjából tíz éve volt az első ilyen megállapodás a város és köztük – mondta Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője. Általában közfeladatot ellátó intézményekkel szoktak hasonló együttműködést kötni, amiből látszólag – lévén ez egy sportlétesítmény – kilóg egy kicsit a Factory. Azt fontos tudni, hogy olyan ügyek mellé állnak, amelyeknek a közösségépítésben nagy szerepe van – tette hozzá Egri Zsuzsa. Elsősorban Miskolc lakóiért, azon belül is leginkább az ifjúságért tesznek. Civil szervezetként vállalták azt, hogy segítenek olyan célokat elérni, amelyekben az önkormányzattal közösen szervezett programokba bekapcsolhatóak a fiatalok. Emellett folyamatosan pályáznak eszközökre, események megvalósítására felhasználható pénzügyi forrásokra. Folyamatos, gördülékeny működésük ugyanis csak úgy biztosítható, ha kiegészítik bevételeiket.

Az extrém sport területén elért sikereik, tevékenységük, a fiataloknak szervezett egyedülálló, nemzetközi szinten is ismert rendezvények mellett kulturális programokat is felvonultattak már az eltelt évek alatt. Egyebek mellett Egykerekű Európa Bajnokságnak adtak otthont, ahol 19 ország 130 versenyzője volt jelen. Nemcsak tehetséges sportolók, de egyéb művészeti ágakban jeleskedő, szárnyaikat bontogató fiatalok is támogató közegre találtak már náluk. Számos kiállítást, művészeti tábort rendeztek a Factoryban. Néhány éve a „Tudásgyár” projektben is részt vettek több civil szervezettel közösen, amely pezsgő sport- és kulturális életet hozott a falaik közé. Azon túl, hogy a fiataloknak hasznos időtöltést adnak, náluk olyan dolgokat is megvalósíthatnak, amelyet máshol nem, vagy csak korlátozottan. Például náluk a graffiti, vagyis a falfestészet is egy művészeti ág. Inkább ott csinálják, mint hogy végig „tageljék” a várost – vélekedett Egri Zsuzsa.

Jelenleg nem fogadhatják a fiatalokat. A mászócsarnokba is csak azok a gyerekek járhatnak edzésre, akik igazolt sportolók, versenyre készülnek – hangsúlyozta Egri Zsuzsa. Öt-hat ilyen versenyzőjük van, akik rendszeresen járnak, de tulajdonképpen ez nagy anyagi veszteség számukra, hiszen egyébként átlagban harminc gyerek van náluk egy keddi vagy csütörtöki napon. Fűteni, meg világítani a hat fiatalnak is kell – tette hozzá a vezető.

(A borítóképen: Színvonalas rendezvények helyszíne a Factory Aréna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában