közlekedés

2021.03.20. 13:00

Agrárgépek az utakon, csakis szabályosan

Több szabálynak is meg kell felelnie a munkagépeknek is, ha részt vesznek a forgalomban.

20200526 Szeleste Mezőgazdasági munkák Szeleste határában, Szabó Ferenc gazdálkodó birtokán. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

A tavaszi munkák miatt egyre több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban. Jelenlétük fokozott baleseti kockázatot rejt magában, ami nagyobb odafigyelést igényel a közlekedésben résztvevőktől. A munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leg­gyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be a rendőrség tapasztalatai szerint.

A KRESZ szerint a közúti forgalomban részt vevő mezőgazdasági és munkagépeknek több szabálynak is meg kell felelniük. A 25 kilométeres sebességnél gyorsabban haladni képes gépeken három betűből és három számból álló rendszámnak kell lennie, valamint érvényes forgalmi engedéllyel és érvényes KGFB-vel is rendelkeznie kell. Ezek a gépek közúton maximum 40 kilométeres sebességgel haladhatnak és kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük.

Piros rendszámmal

A 25 kilométeres óránkénti sebességnél lassabb gépek, melyek rendszeresen használják a közúthálózatot, piros színű rendszámmal kell, hogy rendelkezzenek, kiegészítve érvényes forgalmival és érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB).

Azok a gépek, melyek a közutat csak ideiglenesen veszik igénybe, zöld rendszámmal kell, hogy el legyenek látva. Ez az ideiglenes rendszám egy „M” betűből és mögötte hat számjegyből áll. A rendszám mellé egy indítási napló, egy ideiglenes forgalomban tartási engedély és egy érvényes KGFB kell, hogy tartozzon.

(A borítóképen: Legtöbbször közúton jut el rendeltetési helyére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában