Hulladékmentes megoldás

2021.02.20. 20:00

Hulladékhegyeket okoz az étel házhoz szállítása

Hulladékmentes megoldást kínál az ételek elvitelére egy új, korszerű, Miskolcon is elérhető kezdeményezés.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A járványügyi korlátozások miatt hatalmas mértékben megnövekedett az elviteles vagy házhoz szállított ételekkel járó eldobható csomagolóanyagok mennyisége. Bár tudjuk, hogy most azzal segíthetünk a legjobban a nehéz helyzetbe került vendéglátószektornak, hogy rendszeresen vásárolunk elviteles ételeket, azzal is számolnunk kell, hogy ezzel egyidejűleg súlyos környezetkárosítást végzünk a nem vagy nehezen lebomló műanyag csomagolások használata révén.

Kevesebb lesz a szemét

Egy innovatív országos kezdeményezés megoldást nyújt a felesleges csomagolóanyagokkal járó műanyag szemétre. Olyan megoldást sikerült találni a problémára, amely nemcsak rengeteg hulladék keletkezését akadályozza meg, de még pénzt is spórol a vásárlóknak és az éttermeknek.

A tavaly októberben indult Rakun Dobozközösség nevű projekt a házhoz szállítást vállaló éttermeknek biztosít tartós, betétdíjas ételhordókat. Az egyik miskolci házhoz szállító étterem által már használt rendszer lényege, hogy többször használatos fémdobozokat lehet bérelni egy applikáció használata révén. Vásárláskor az üres dobozt leadjuk, és a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyek által fertőtlenített dobozban kapjuk meg az ételt, ezáltal hulladékmentessé téve az ételszállítást. A zárt, körkörös rendszerbe újra bekerülnek a tiszta edényzetek.

A rendszer igénybevétele után fizetett néhány száz forintos bérleti díj kevesebb, mint amennyit amúgy is elköltünk csomagolásra akár vásárlóként, akár vendéglátóhelyként.

(A borítóképen: Használat után nem eldobandó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában