Óvodai jelentkezés

2021.02.13. 13:00

A járványhoz fog igazodni a beiratkozás

Valószínűleg nem lehet majd személyesen beíratni a leendő óvodásokat a megye több településén. A jelentkezés pontos idejéről hamarosan döntenek az önkormányzatok.

Kiss Daniel

20210205 Szeged Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Bölcs Utcai Óvoda Kiskundorozsmán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: MW

Az óvodai beiratkozásról tett közzé a napokban hasznos tudnivalókat a miskolci önkormányzat. Eszerint a város által működtetett intézmények 2021/2022-es nevelési évére áprilisban lesz lehetősége a szülőknek beíratni gyermeküket. A felvételhez szükséges jelentkezés itt április 20-án, 21-én és 22-én reggel 8 és délután 17.30 között lesz lehetséges.

A jogszabály szerint minden olyan gyermek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti harmadik életévét köteles a nevelési év kezdetétől napi négy órát óvodába járni. Emellett azonban az a gyermek is óvodába járhat, aki a felvétel után fél éven belül tölti csak be a három évet, de csak ha minden három évnél idősebb gyermek számára lehetséges a felvétel a településen.

Nagy a választék Miskolcon

A gyerekeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik, de bármely óvodába benyújtható a jelentkezés. A jogszabály ugyanis kimondja: A szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát. Léteznek kötelező felvételt biztosító óvodák is. Ezekbe az intézmény körzetében életvitelszerűen élő gyermekeket kötelesek felvenni, előnyt élveznek a környék lakói tehát azok előtt, akik távolabbról szeretnék ide járatni a kicsiket. Az, hogy melyik adott körzethez tartoznak, az óvodák kapuin elhelyezett hirdetményekben, illetve a fenntartónál – ez esetben a miskolci önkormányzatnál – kitudakolható.

Magához a jelentkezéshez a megszokott igazolványok – gyermek és szülő személyi azonosítója, lakcímkártyája – mellett szükséges lesz kitölteni egy jelentkezési lapot, mely bármely önkormányzati óvodánál elérhető, illetve letölthető az önkormányzat honlapjáról.

Miskolcon 32 önkormányzati fenntartású óvoda közül lehet választani. A jelentkezési lapon ezek közül hármat kell megjelölni jelentkezési szándék sorrendjében. Fontos ilyenkor azt is feltüntetni, hogy az adott óvoda körzetes, nem körzetes, vagy munkahelyhez közeli, ugyanis ez alapján dőlhet el, hogy felveszik-e a gyermeket, vagy sem.

Sajátos nevelési igényű gyerekeknek szakértői bizottság ajánlhat fel alkalmas óvodát, melyek közül a szülő választhat az igényeknek és lehetőségeknek megfelelő intézményt. Nemzetiségi nevelés is választható a megyeszékhelyen: Bükkszentlászlón a Miskolci Batsányi János Óvoda Szlovák Nemzetiségi Tagóvodájában szlovák nyelven zajlik az óvodai nevelés.

Nemsokára kiderülnek

Encsen az iskolai beiratkozás után szokott sor kerülni az óvodai beiratkozásra – tudtuk meg az önkormányzattól. Ez idén április 26–28 között fog valószínűleg megtörténni az óvoda javaslata alapján. A járványhelyzet miatt valószínűleg idén sem lehet majd személyesen beíratni a gyerekeket Encsen, így a tavalyi helyzethez hasonlóan e-mailben elektronikus formában, vagy az óvoda bejáratánál kihelyezett gyűjtődobozba dobott formanyomtatványnyal lehet majd jelentkezni. A jelentkezési lap a városháza portáján és az önkormányzat internetes felületein is elérhető lesz.

Göncön még bizonytalan az óvodai jelentkezés lefolyása. Valószínű, hogy idén nem lesz lehetséges a személyes beiratkozás, de ez a járvány lefolyásától és különösen az akkor érvényes védelmi intézkedésektől fog függeni.

Ózdon jelenleg előkészítés alatt áll a beiratkozási terv, melyet a polgármester várhatóan ezen a héten fog jóváhagyni. Ha a körülmények engedik, május 5–6–7-én fog zajlani itt az óvodai jelentkezés. Lehetséges, hogy a tavalyival megegyező módon, elektronikus úton történik majd a besorolás, mely automatikusan saját körzetének intézményéhez rendelte a gyerekeket. Ezen a döntésen tavaly nyáron lehetett még változtatni, az időközben enyhített szabályoknak megfelelően, személyes átiratkozással. Hogy idén, hogy lesz, még nem tudni biztosan.

Nehéz helyzetben

Rakaca községben idén 18 gyermek óvodai nevelése helyhiány miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált – tudtuk meg az önkormányzattól. A megoldást keresve szomszédos helységekkel egyeztettek, hogy meg tudják oldani az óvodások nevelését, március elsejétől azonban valószínűleg rendeződik a helyzet: Tornatermük átalakításával újabb csoportszoba jöhet létre – tudtuk meg a Rakacai Szent Antal Óvoda intézményvezetőjétől. Itt esélyesnek látszik a személyes beiratkozás lehetősége, a szülők be tudnak majd menni a védelmi intézkedések betartása mellett. Az önkormányzat viszont felhívta figyelmünket: szakképzett óvónő hiányában most valószínűleg szakképzetlen munkaerővel kell boldogulniuk. Ezzel így csak átmenetileg rendeződhet az óvodások helyzete.

(A borítóképen: Az óvodai jelentkezés pontos idejéről hamarosan döntenek az önkormányzatok (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában