úthelyzet

2021.01.13. 14:27

Sónedvesek, latyakosak voltak megyénk útjai szerda délelőtt

Szerda reggel fehérbe borult a megye, ugyanis megérkezett a sokak által már nagyon várt hó.

Forrás: Illusztráció/ÉM-archívum

Igaz a legtöbb helyen – kivéve a magasabban fekvő területeket – csak néhány centiméternyi esett, de legalább láthatunk végre egy kis havat. Ami persze a gyerekeknek jó, az a közlekedőknek nem mindig, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél afelől érdeklődtünk, hogy mi a helyzet megyénk útjain.

– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az időjárás előrejelzéseknek megfelelően, január 12-én éjfélig társaságunk elvégezte a várható havazás előtti úgynevezett alászórási, vagyis megelőző sószórási munkálatokat az általunk kezelt mintegy 2600 kilométer hosszúságú megyei úthálózaton. Az éjszaka második felében mind a hét megyei mérnökségünk szükség szerinti újabb beavatkozást végzett 55 munkagép bevonásával. Hajnalig jellemzően 2-5 centiméter hó hullott, a megye keleti részén még a reggeli órákban is havazott – tájékoztatott megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – A beavatkozásoknak köszönhetően a ma reggeli órákra sónedves, latyakos, néhol hókásás burkolat fogadta a közlekedőket, fennakadásról nem kaptunk információt. Tegnap este óta összesen közel 680 tonna útszóró sót és összesen 73.000 liter kalcium-klorid oldatot juttattunk ki a megyei közúthálózatra. A délelőtt folyamán 30 munkagépünk végzi a havazást követő befejező, úgynevezett latyakolási és síkosságmentesítési munkálatokat további mintegy 150 tonna szóróanyag felhasználásával – tette hozzá.

A következő napokban fokozódó lehűlésre számítanak a Közútnál, hétvégére –10 C fok alatti hajnali hőmérséklettel. A társaság munkatársai továbbra is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik, a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is folyamatosan gondoskodnak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában