Covid-19

2021.01.14. 17:30

Sokba kerülhet a koronavírus-fertőzés

A koronavírus elleni vakcináért nem kell fizetni, de az egészségügyi ellátásért igen, ha valakinek nincs érvényes tajszáma.

Hegyi Erika

20201228 Enying Januártól árat emelne a helyi, központi rendelőintézetet, háziorvosi szolgálatot, szakrendelőt, gyermekgyógyászatot üzemeltető vállalkozás. Ha emiatt az enyingi szolgáltatáshoz társult települések felmondják a csatlakozási szerződést, az egyedül maradt településnek 264 százalékos áremelkedést kellene januártól kigazdálkodnia Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Súlyos következményekkel kell számolnia annak január 1-jétől, aki az utóbbi 6 hónapban, tehát legkésőbb tavaly július 1-jétől nem fizette be az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A tajszáma ugyanis érvénytelenné válik az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele szempontjából, annak, aki nem fizet. Vagyis ingyenesen semmilyen egészségügyi szolgáltatást nem vehet igénybe, még sürgősségi ellátást sem.

Korábban, ha valakinek tartozása volt, azt jelezték a tajkártya ellenőrzésekor, és az illetőnek lehetősége volt az elmaradt járulék utólagos befizetésére, vagyis a tartozástól függetlenül igénybe vehette az orvosi ellátást. Az új szabályok szerint viszont ez megváltozik.

Külföldön fizettek „tébét”

Felmerül a kérdés, mi történik azzal, aki koronavírus-fertőzés miatt kerül kórházba?

Dienes Istvántól, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnökétől megtudtuk, a koronavírussal fertőződött betegek kórházi kezelései valószínűleg ugyanolyan ellátásnak számítanak, mint a más betegségben szenvedőkéi, így vélhetően nem vonatkoznak rájuk külön szabályok.

Valós probléma azonban, hogy a járvány miatt sokan jöttek haza külföldről, akik csak külföldön fizették az egészségügyi járulékot, Magyarországon nem. A nemzetközi egyezmények értelmében a sürgősségi ellátás nekik is jár, más vizsgálatok és kezelések azonban nem. Az a gyakorlat, hogy a külföldön dolgozók Magyarországon a magán egészségügyi intézmények szolgáltatásait veszik igénybe, így kifizetik a vizsgálatok és kezelések árát. Másik megoldás, hogy magánbiztosítást kötnek, és akkor a biztosító állja az egészségügyi ellátás költségeit.

Vannak olyanok is, akik szociális helyzetük miatt nem fizetik az egészségügyi járulékot. Ők szociális rászorultságuk alapján ingyenesen jogosultak lehetnek az egészségügyi ellátásra.

Az egészségügyi járulék összege egyébként január 1-jétől 8000 forintra emelkedett, jelezte dr. Dienes István.

Vissy Beatrixtől, a Társaság a Szabadságjogokért jogászától azt tudtuk meg, hogy nincs olyan jogszabály, amely a koronavírusos, de járulékot nem fizető betegeket felmentené a fizetési kötelezettség alól, ha kórházba kerülnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján hozzáférhető, az oltási terv alapján készült lakossági tájékoztató kivonat szerint a Covid–19-vakcinával történő oltás a tajszámmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiknél az elmúlt

6 hónapban nem igazolódott a Covid–19-fertőzés, függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés.

Sajtóhírek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy nyilatkozott: a Covid-elleni vakcinát az egészségügyi biztosítással nem rendelkezők is felvehetik, még akkor is, ha nincs érvényes tajszámuk.

Veszélyhelyzeti megoldások

Érdemes arra is figyelni, hogy a veszélyhelyzet időszakára külön kormányrendelet vonatkozik. Ennek értelmében, az ezen időszak alatt a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Azonban fontos tudni, hogy ez a könnyítés csak a veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezés. A veszélyhelyzet utáni 61. naptól ismét a főszabály lép életbe. Tehát ez­után ismét az érintettet terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése mindaddig, amíg a biztosítási jogviszonya szünetel. Magyarországon jelenleg is veszélyhelyzet van, ezt a kormány 2020. november 3-ától rendelte el. Fontos tudni azt is, hogy a sürgősségi beavatkozásokat elvégzik érvénytelen tajszám esetén is, de a beavatkozás díját ki kell fizetni.

A sürgősségi eseteket ellátják, de utána fizetni kell

Sürgősségi ellátásról akkor beszélünk, amikor az érintett az ellátás nélkül közvetlenül életveszélybe kerülne, vagy súlyos, illetve maradandó egészségkárosodást szenvedne. E körbe tartoznak tipikusan a baleseti sérülések, szívmegállás, légzésleállás vagy erős légszomj, mérgezések, a magas vérnyomás, de akár az erőteljes hasi vagy mellkasi fájdalom, fejfájás, erős hányinger, illetve a megváltozott tudati állapot is.

Szintén sürgősségi ellátás keretében fogják megvizsgálni azokat, akiknek harapásos sérülése, kiszáradásra utaló panasza, székrekedése vagy hasmenése van, vagy zavartnak érzik magukat. Ilyen és ehhez hasonló sürgős esetekben tehát jár az ellátás, de nem ingyen: ennek költségét utólag ki kell fizetni. Ez a költség akár 750 ezer forint is lehet, ez a díj maximuma.

(A borítóképen: Veszélyhelyzet idejére különleges szabályok vonatkoznak az orvosi ellátásra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában