tömegközlekedés

2021.01.30. 09:04

Nem csökkenthetők Miskolcon a járatszámok

Nem kapott zöld utat az MVK menetrend-módosítása, tudta meg az Észak-Magyarország a megyei kormányhivataltól.

20210127 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország MVK buszok és utasok illusztráció.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Február 1-jétől tanszüneti menetrend lép életbe Miskolcon, jelentette be Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. vezérigazgatója. De nem várta meg, hogy a járatszámcsökkenést tartalmazó menetrend-módosítási tervet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal jóváhagyja.

Dr. Alakszai Zoltántól, a kormányhivatal kormánymegbízottjától megtudtuk: a magyar kormány a koronavírus terjedésének mérséklése céljából tavaly novemberben kormányrendeletben írta elő a járatsűrítést. Az MVK által javasolt járatritkítás ellentétes a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelettel, és a fertőzés terjedésének kockázatát is növeli. Hangsúlyozta: a veszélyhelyzetben a kormányrendelettel ellentétes módosítások nem engedélyezhetők.

Az MVK vezetőjével készült interjúnkból – amelyet 14 órától olvashatnak a Boon-on – kiderül: egymilliárd forintot várnak az önkormányzattól. A hiány „fillérre pontosan” májusban derül ki, amikor lezárják a könyveket, tudtuk meg. Kérdés, hogy kifizeti-e az önkormányzat az elvégzett szolgáltatás ellenértékét, vagy annyi történik, amit a vezérigazgató nyilatkozott: a követelést beállítják a könyvelésbe.

Sokakban felvetődhet: milyen menetrend szerint érkeznek a buszok február 1-jén. A tervezett tanszüneti menetrend bevezetésére egészen biztosan nem kerülhet sor a kormányhivatal döntése értelmében. Összeállításunk alapján felmerülhet olvasóinkban: ha a hatályos jogszabály szerint a veszélyhelyzet idején a csúcsforgalmi időszakokban nem lehet járatszámot csökkenteni, akkor egy MVK-méretű vállalat az önkormányzat által irányított munkacsoportokkal miért öl bele pénzt és energiát olyan menetrendi tervezésbe, amelyről nyilvánvaló, hogy már az első jogi szűrőn fennakad?

(A borítóképen: Az MVK jogszabályellenes lépésre készült a veszélyhelyzetben, amely akár az utasok egészségét is kockáztathatta volna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában