Cigánd

2021.01.25. 12:00

Nem álltak le a fejlesztések Cigándon

Nehéz helyzetbe hozta, de nem törte meg a járvány a bodrogközi város lakóit.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A mögöttünk hagyott nehéz esztendő ellenére a cigándiak számos területen tudtak fejleszteni, előrelépni – közölte az Észak-Magyarországgal Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere.

Kihatott mindenre

„Nálunk is a pandémia árnyékában telt el az elmúlt év, amely kihatott mindenre körülöttünk. Talán nem túlzás azt állítanom, hogy az elsők között voltunk, akik időben reagáltak a járvánnyal kapcsolatos összes megtehető intézkedésre. Azonnal maszkokat gyártottunk, fertőtlenítőszer-csomagot, élelmiszercsomagot osztottunk minden lakosnak, személyesen vittem ki az alpolgármesterrel a maszkokat minden közforgalmú helyre” – közölte a polgármester.

Hozzátette: az összes forgalmas helyen településőreik vigyázták a szabályok betartatását. Sok pozitív visszajelzés érkezett a meghozott intézkedések kapcsán, és voltak olyanok is, akik eltúlzottnak találták ezeket. Oláh Krisztián úgy gondolja, az időben meghozott szigorítások meghozták a kívánt eredményt, sőt – mint hozzátette – sokkal szigorúbb rendelkezéseket is hozott volna, illetve hozna jelenleg is, ha tehetné. Mindezt annak tudatában gondolja így, hogy a helyzet jócskán felőrölte közösségüket morálisan és anyagilag egyaránt. Kiemelte: a járvány szinte teljesen tönkretette például a nemrég megépített bútorgyárukat, elvesztették korábbi piacuk 70 százalékát, és folyamatos alapanyaghiánnyal küszködnek. De nem adták fel, profilt váltottak és így próbálnak „életben maradni”.

Hozzáfűzte: a nehézségek ellenére az önkormányzat működése zavartalan volt az elmúlt évben. Sajnálatosnak tartja, hogy a közösségépítés megtorpant a kötelező távolságtartás miatt. Elmaradtak a személyes találkozások, istentiszteletek, közös ünnepek, sportesemények, amelyek eddig igenis meghatározták a kisváros életét, mert sok örömet és vidámságot hoztak mindenkinek. Vannak próbálkozások online találkozásokra, de ezek nem az igaziak. Ahogyan a gyermekek is, úgy az idősek is vágynak egy-két jó szóra és biztatásra. Nehéz ezeket pótolni az online felületeken – fogalmazott a polgármester.

Zajlanak a beruházások

A fejlesztések sem álltak le. Oláh Krisztián elmondta, a Retró Múzeum – a Bodrogközi Múzeumporta attrakció­bővítéseként – elkészült, de a belső terek kialakítása még folyamatban van. A járási tanuszoda rendkívüli gyorsasággal épül, az év végére meg is történhet az átadása. A helyi gazdaságfejlesztési program keretében elkészült a piac bővítése, ahol az új, modern, fedett épület mellett számos parkolót sikerült kialakítani. Még a működési engedélyre várnak, és jöhet is az ünnepélyes átadás. Látványos és hasznos beruházás a Fő utca felújítása, ahol kiemelt figyelmet fordítottak a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, többek között kialakítottak egy új kerékpársávot a védelmük érdekében. Emellett gyalogos-átkelőhelyeket, úgynevezett „okos­zebrát”, sebességkorlátozó eszközöket és új buszöblöket is kapott ez a szakasz. Hamarosan megérkeznek az új buszvárók is, amelyek nagyon széppé és esztétikussá teszik majd a Fő utcánkat – mondta a polgármester.

A járási tanuszoda rendkívüli gyorsasággal épül, az év végére meg is történhet az átadása – Oláh Krisztián

Emlékeztetett rá: 2020-ban megépítettek négy külterületi mezőgazdasági utat is, amelynek a gazdák látják hasznát. Az egészségügyben is sikerült az alapellátást fejleszteniük, orvostechnikai eszközöket, bútorzatot, informatikai eszközöket – fogorvosi röntgen, defibrillátor, EKG – szereztek be, és belső felújításokat végeztek el. A szociális szolgáltatóközpont új épületrésszel is bővült, melyre égető szükség volt, hiszen a térség szociális ágazatának irányítása onnan zajlik. Ezenfelül egy új 45 férőhelyes urnafal is létesült a temetőben a helyi településfejlesztési kft. dolgozóinak köszönhetően. Mára már elmondható, hogy minden közintézményt sikerült ellátni napelemmel, amely nagyban segíti a takarékos üzemeltetést – sorolta a városvezető. Úgy értékelte: a folyamatban lévő fejlesztések közül meghatározó jelentősége van térségi szinten is a szennyvíztelep korszerűsítésének, hiszen nemcsak Cigánd, hanem Tiszakarád szennyvízét is ez a telep kezeli majd. A komposztáló csarnok is elkészült, jelenleg a próbaüzem előtt állnak.

Oktatás, gazdaság, sport

A cigándi önkormányzat sikeresen pályázott a gazdaságélénkítő program keretében egy új üzemcsarnok építésére, amely a helyi településüzemeltetési és városfejlesztő kft. telephelyéül szolgál majd. A társaság fővállalkozóként szeretne majd szerephez jutni az építőipari ágazatban a Bodrogközben. Ezenfelül folytatják a Start közmunkaprogramokat is, amely nélkül aligha tudnák megoldani a helyi lakosok foglalkoztatását. Ezért a lehetőségért nagyon hálásak a kormánynak – fűzte hozzá.

A helyi oktatásról szólva elmondta: dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő segítségével sikerült fejleszteniük ezt a területet is. Tavaly adták át például az új csoportszobát a bölcsiseknek, így a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde már

36 gyerek fogadására alkalmas. Az óvoda átalakítása, bővítése szintén folyamatban van, és a Kántor Mihály Általános Iskola is egy nagy összegű támogatást kapott fejlesztésre, nemsokára el is kezdődik a kivitelezés. „Istennek hála van elég gyerek, szóval van kinek fejleszteni” – mondta Oláh Krisztián. Megemlítette: a helyi munkahelyteremtő beruházások között elkészült az ipari területen a kutyatápüzem üzemcsarnoka, ahová az első gépsorok már meg is érkeztek. Ezt majd egy bérleti konstrukció keretében adják át az üzemeltető cégnek. Az üzem megnyitása tavasszal várható, remélik a pandémia ezt nem fogja negatívan befolyásolni. Egy befektető három állattartó telepet létesít a következő évben, ezek nemcsak új munkahelyeket, hanem jelentős iparűzésiadó-bevételt is hozhatnak a városnak. A polgármester emellett több magáncéggel is folytat tárgyalásokat annak érdekében, hogy náluk létesítsenek telephelyet, fejlesszenek, hiszen az adottságok minden téren kiválóak.

A sport is meghatározója a mindennapoknak Cigándon, és abban bíznak, hogy a jövőjüknek is, hiszen egészséges életmódra, tiszta gondolkodásra nevel mindenkit. Oláh Krisztián beszámolója szerint a labdarúgás mellett, a női kézilabda-oktatás is egyre jobb eredményeket ér el, de izgatottan várják a tanuszoda által kínált sportolási lehetőségeket is. Aláhúzta: az elmúlt években szinte minden pályázatot kihasználtak arra, hogy fejlesszék létesítményeiket, a helyi sportinfrastruktúrát. Több mint 200 gyerek várja, hogy újra elkezdődhessenek az edzések, hiszen számukra a kényszerű szünet egy óriási törést jelentett – fogalmazott a polgármester.

(A borítóképen: A cigándi tanuszoda alapkőletételén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában