COVID-19

2021.01.13. 09:00

Miskolcon nyílt meg a legnagyobb oltóhely

Megnyílt hazánk legnagyobb oltóhelye a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kedden. Az oltásra jelentkezők emelkedő számára számítanak.

Nyikes Zita

20210112 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Az ország egyik legnagyobb Covid-19 vírus elleni oltópontját adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Fotó: Vajda János

Közel háromezren vannak túl az oltáson a miskolci megyei kórház adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Észak-Magyarország ott volt kedden reggel a helyszínen, mielőtt kinyitott hazánk legnagyobb oltóhelye. A megyei kórházban napi több száz oltakozó fogadására készültek fel. Megtudtuk, hogy egy páciens esetében az oltási folyamat fél óra alatt lezajlik. A tűszúrásra érkezők úgy segíthetik az egészségügyi dolgozók munkáját, ha kitöltött dokumentumokkal érkeznek.

Eközben kedden megérkezett a Moderna vakcinája is Magyarországra. Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatón ismertette, hogy így már – a Pfizer–BioNTech-vakcinákkal együtt – további 51 ezer ember oltása válik lehetővé.

Országosan hétfő estig egyébként 78 579 embert oltottak be, elsősorban az egészségügyben dolgozókat és a szociális intézmények lakóit. Az oltás tovább folytatódik. Az előttünk álló hétvégén a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre. Többen úgy látják: nő az oltáspártiak száma. A megyei kórházban is elhangzott, hogy az egészségügyi dolgozók szép számmal jelentkeznek.

Az ápolási tömb hátsó bejárata előtt várakozunk – külön az oltásra érkezők számára elkülönített parkolóban – reggel fél hét után. Mint megtudjuk, itt várják az oltakozókat, akiket aztán a földszinten fogadnak a továbbiakban.

Egyirányúsított „útvonalon” tervezték meg az oltás folyamatát: az egyik bejáraton érkeznek a jelentkezők, végigmennek a folyamaton, és a folyosó végén lévő kijáraton pedig távoznak. Dr. Molnár Márta intézeti higiénés főorvos kíséri végig az Észak-Magyarország munkatársát a részlegen.

Előzetes vizsgálat

Kézfertőtlenítést követően belépünk a helyiségbe, ahol a páciens a dokumentáció kitöltéséhez kap segítséget. – A kollégák itt fogadják az internetes előzetes regisztrációval rendelkezőket. A betegtájékoztató, illetve a hozzájárulási nyilatkozatot, egészségügyi kérdőívet kitöltik az oltásra érkezők, majd helyet foglalnak a folyosón, ezután egy rövid várakozás következik. Az oltásra jelentkező orvosi konzultációs szobákba szólítják a diszpécser kollégák, ahol kikérdezik őket, szükség esetén meg is vizsgálják, és eldől, oltható-e a jelentkező – mondja dr. Molnár Márta.

Összesen 11 konzultációs szoba áll rendelkezésre, és a folyamat elején 7 orvos vizsgálja az oltási státuszt. A szobában orvos és adminisztrátor fogadja az érkezőket. Amennyiben lehetőség van az oltásra, akkor az adminisztratív folyamatok elkezdődnek, és a páciens a folyosón foglal helyet. Az elsődleges elbírálást követően belépünk a helyiségbe, ahol magára a szúrásra kerül sor.

Beavatkozás

– Egyszerre két pácienst is tudunk oltani, akik fekvő vagy ülő helyzetben is helyet foglalhatnak – mutatja be a helyiséget a főorvos. A védőinjekció beadását követően a váróteremben egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett még 15-20 percet kell várni. Azt nézik: kialakul-e egy esetleges reakció, vagy sem, szükséges-e beavatkozni. A panasz- és tünetmentes megfigyelést követően a következő orvosi konzultációs szobába kell átmenni, ahol az illető megkapja az előjegyzési rendszerben a második szúrásra az időpontot, valamint az oltási kártyát. Ezt követően távozhat.

– Informatikailag folyamatosan nyomon követett technológiával, betegre szólóan történik a vakcina kiszerelése, tehát a tévesztési lehetőség a rendszerben szinte nulla – hangsúlyozza dr. Molnár Márta.

Egészségügyi dolgozókat és idősotthonokban oltottak

Hazánk legnagyobb oltási központja reggel 7 órától este 7 óráig van nyitva a hét minden napján. Arra számítanak az intézményben, hogy egyre nagyobb lesz az igény a beavatkozásra, ugyanis egyelőre kizárólag egészségügyi dolgozókat oltottak.

– A múlt héten a saját dolgozóink és a szociális idősott honokban, intézményekben ellátottak és ott dolgozók ellátására került sor. Összesen 2792 ember oltásán vagyunk túl kedd reggelig – foglalja össze a főorvos. – Ebben négy szociális otthon van benne, az operatív törzs döntése alapján a nagy létszámú otthonokkal kellett kezdeni; a 400 fő feletti, illetve a 250-400 főt ellátó intézményekkel. Megyénkben négy ilyen intézmény volt. Vakcina van, ez nem volt az oltásnak akadálya, inkább olyan okok merültek fel, mint hogy betegek voltak a kollégáink, vagy már átestek a Covid-fertőzésen, vagy esetleg olyan gyógyszert szednek, ami miatt erre nem kerülhetett sor.

Naponta több száz páciens

Az Észak-Magyarország kérdésére dr. Molnár Márta ismerteti: az eddigi legnagyobb napi létszám 650 fő volt, és emellett még oltották a szociális otthonok lakóit. De ez a kapacitás szükség esetén tovább bővíthető.

Nem több mint fél óra

Megkérdeztük azt is, hogy a folyamat „élesben” mennyi időt vesz igénybe. A főorvos kifejti: ha problémamentesen történnek a dolgok, és az adminisztráció is segít, mert a páciens már járt a megyei kórházban és szerepel a nyilvántartásban, akkor az oltás körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ha a páciens még nem fordult meg a megyei kórházban, akkor az adatait be kell vinni az egészségügyi adminisztrációs rendszerbe, de akkor is háromnegyed órán belül problémamentesen lezajlik az oltás.

A páciens is tud segíteni abban, hogy gördülékenyebben menjen a folyamat, például úgy, hogy az internetről letöltött és kitöltött betegtájékoztatóval, beleegyező nyilatkozattal érkezik. Dr. Molnár Márta azonban hangsúlyozza: mindenkinek lehetnek kérdései, amelyekre az oltóhelyen hiteles és szakmailag megalapozott választ kaphat a szakemberektől. Eddig a kérdések többsége arra irányult, hogy a páciens megkaphatja-e az oltást, vagy az egészségügyi állapota okozhat-e kontraindikációt.

Azt a kérdést is feltesszük, hogy tapasztaltak-e szokatlant. Dr. Molnár Márta elmondja: az oltásokat követően eddig komoly mellékhatás nem alakult ki és komoly beavatkozást igénylő probléma nem merült fel.

(A borítóképen: Korán reggel sokan voltak a helyiségben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában