Covid-19

2021.01.14. 13:00

Beindította a nemzetközi feketepiacot a koronavírus elleni vakcina iránti kereslet

A hamis oltásokkal kapcsolatos veszélyekre figyelmeztetnek a nemzetközi rendfenntartó szervezetek.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Egy londoni szélhámos, mondván ő az állami egészségügyben dolgozik, 160 angol fontért, közel 65 ezer forintért adott be hamis koronavírus elleni oltást egy 92 éves asszonynak tavaly december végén – tudósította a napokban a BBC. A beadott szert nem sikerült beazonosítani, a hölgynek szerencsére nem esett baja a sajtóhírek szerint. A nyomozók állítják: a csalók nemcsak pénzt „húznak ki” az emberből, de életeket is veszélyeztethetnek.

A gyanútlanokat célozzák

Világszintű riasztást adott ki az országok rendfenntartó erőinek az Interpol már december elején. Hangsúlyozták: mialatt a kormányok elérhetővé teszik az oltást, a bűnszervezetek azon dolgoznak, hogy beszivárogjanak az ellátási láncokba vagy megzavarják azokat. Emellett a bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül célozzák meg a gyanútlan nyilvánosság tagjait, amely jelentős kockázatot jelenthet az egészségükre, vagy akár életükre is, olvasható az Interpol közleményében. Az egyre növekvő számú „Covid-csalás” miatt az Interpol azt is tanácsolja a lakosságnak: különös gondossággal járjanak el, amikor online keresnek orvosi felszereléseket vagy gyógyszereket.

Hamis vakcinák, üres fiolák

Hasonlóan hívta fel a lakosok figyelmét az európai uniós rendőrségi együttműködés legfőbb intézménye is. Az Europol az interneten árult hamis vakcinákkal kapcsolatban írja: az oltás iránti megnövekedett kereslet különböző bűncselekmények kiváltó oka lehet: hamisított vakcinákat forgalmazhatnak tiltott piacokon, vagy bekerülhetnek a legális piacra is, illetve olyan hamis vagy nem megfelelő oltások kerülhetnek forgalomba, melyek kiestek a hűtött ellátási láncból. Emellett előfordulhat rakománylopás, sőt, üres fiolák eltulajdonítása is, nyilatkozta az Europol szóvivője a Deutsche Wellének múlt héten.

Határok nélkül, magánúton

Hamarabb beindult a vakcinaüzlet. Kínából tavaly augusztusban érkeztek: közel 70 ezer forintért kínáltak három adagot az akkor még kísérleti fázisban lévő kínai vakcinából, írta egy hongkongi lap. Tavaly decemberben viszont már 320 ezer forintnak megfelelő összegért árultak két dózist a feketepiacon a brit „The Times” értesülései alapján a hatóságok által még jóváhagyásra váró vakcinából. Idén január 6-án a Reuters számolt be arról: Ukrajnában állítólag több embert is beoltottak illegális, valószínűleg a hivatalosan még nem engedélyezett vakcinával, melyért dózisonként több mint egymillió forintot is elkért egy kijevi klinika. Ukrajnában egyébként hivatalosan nem kezdődhettek meg az oltások, de helyi források arról számoltak be, hogy magas rangú vezetők és üzletemberek már megkaphatták a feketepiacról származó vakcinát a kormány szerint elsőbbséget élvező veszélyeztetett csoportok előtt – állítja a Reuters.

Szomszédunkban, Szlovákiában az utóbbi napokban botrányt kavart a vakcina kapcsán, hogy soron kívül jutott oltáshoz Dominika Cibulková, volt teniszező. A felelős pozsonyi kórház szerint a teniszezőt önkényesen írta be a hivatalos jegyzékbe az oltási központ egyik dolgozója – írta az eset kapcsán az Új Szó, szlovákiai magyar napilap. A kórház mindenféle kivételezést elfogadhatatlannak tart, a dolgozó, aki megsértette a szabályzatot a továbbiakban nem vesz részt az oltások lebonyolításában.

(A borítóképen: Nem lehet tudni, hogy mi van a feketén kínált oltóanyagban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában