koronavírus

2021.01.26. 19:00

Az internet hiánya nem lehet akadálya a regisztrációnak

Azok is tudnak regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra, akiknek nincs otthon internetük. Kérjenek segítséget az önkormányzattól!

Hegyi Erika

20210117 Mezőberény A Mezőberényi Református Szeretetotthon lakóit és dolgozóit oltják be a vakcinával. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Bencsik Ádám

Több mint 1 millió 755 ezren regisztráltak már a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A nyugdíjasok levélben tehették ezt meg, a fiatalabbaknak pedig az internetes felület áll rendelkezésükre. De hogyan regisztrálnak azok a nem nyugdíjas emberek, akiknek otthon nincs digitális eszközük és internetük? Megyénkben több településen érdeklődtünk, és kiderült, mindenütt van a problémára megoldás, de a gond inkább az, hogy az emberek még mindig bizalmatlanok a vakcinákkal szemben.

A hivatalban

– Ha valaki regisztrálni szeretne, de otthon nem tud, a polgármesteri hivatalban szívesen segítünk – mondta az Észak-Magyarországnak Lovas Pál, aki a 300 fős Beret község polgármestere. – Erre azonban még nem volt példa, gondolom azért, mert a településen kevesen akarják magukat beoltatni. Az emberek kivárnak, először szeretnék látni, hogy mi történik azokkal, akik megkapták a vakcinát. Én például regisztráltam, de a faluban jó, ha 10 embert össze tudok majd szedni az oltásra. Egyébként van a településen wifi, és a legtöbb családban van okostelefon is, úgyhogy szerintem, aki akarja, meg tudja oldani a regisztrációt.

Alsózsolca polgármesterétől, Szilágyi Lászlótól azt tudtuk meg, hogy náluk sem kért még senki segítséget a regisztrációhoz, de ha lenne ilyen, akkor a családsegítő szolgálat vagy az önkormányzat bárkinek szívesen megoldja a problémáját. Az emberek véleménye megoszlik a városban, vannak, akik kivárnak, mert ellentmondásos információkat hallanak a vakcinákról, ezért tartanak tőlük.

– Azt kellene megérteniük, hogy bármelyik oltás előnyösebb számukra, mint ha megbetegszenek. Sokan azért várnak, mert nem tudják, hogy lesz-e harmadik hullám, és hogy kialakul-e olyan mutáns vírus, amit elkaphatnak – tette hozzá a polgármester.

Egyetlen lehetőség

A 100 fős Regécen sem kért még senki segítséget a regisztráláshoz, bár mindenkinek szívesen állnak a rendelkezésére az önkormányzati hivatalban, mondta az Észak-Magyarországnak Bakos Ferenc polgármester. De nemcsak ebben segítenek, hanem bármilyen kérdés megválaszolásában, ami az oltással kapcsolatos.

– Azt tapasztalom, hogy az emberek hozzáállása hasonló az országos átlaghoz. Minél többen veszik fel az oltást, és kiderül, hogy semmi problémát nem okoz, annál nagyobb a bizalom a vakcinák iránt.

Vannak, akik már regisztráltak, mások még gondolkodnak rajta. Minél több vakcinához lehet hozzáférni, annál többen gondolják át, hogy beoltassák-e magukat. Úgy gondolom, hogy az emberek többsége élni fog vele, hiszen ez az egyedüli lehetőség, hogy felvegyük a harcot a vírussal. Regécen az idősek közül már sokan regisztráltak, és a fiatalabbak közül is egyre többen teszik ezt meg – osztotta meg velünk tapasztalatait Bakos Ferenc.

Minél többen veszik fel az oltást, annál nagyobb a bizalom

Bakos Ferenc

Nincs mitől félni

Mikola Gergely, Encs polgármestere hangsúlyozta: ha valaki nem tud otthon regisztrálni, bátran bemehet a polgármesteri hivatalba, és az igazgatási irodán segítenek neki. Bár erre még nem volt példa.

– Én már jelentkeztem az oltásra, és mindenkit arra buzdítok, hogy kövesse a példámat. A vélemények megoszlanak a városban, mert sajnos az emberek nagyon sok téves információt találnak a közösségi oldalon, ami elbizonytalanítja őket. A város háziorvosa, egészségfejlesztési irodája és önkormányzata is próbál olyan tájékoztatást adni, amely valós, és meggyőzi a város lakóit az oltás fontosságáról, hiszen nincs mitől félniük – fogalmazott a polgármester.

(A borítóképen: A regisztráció alapfeltétele az oltásnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában