madárinfluenza

2020.12.04. 07:00

Szigorú védelem kell a madárinfluenza miatt

Ismét zártan kell tartani a baromfikat, az etetést, itatást eddig is csak így végezhették.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évek egyik visszatérő problémája a baromfitartókat, illetve a baromfihús-ágazatot érintően a madárinfluenza-megbetegedés.

A vándorlók miatt

Hazánkban az országos főállatorvos július 15-én vonta vissza a madárinfluenza miatt elrendelt, a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást, azonban a zártan etetés és itatás kötelező maradt. Most november 26-tal dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ismét, azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. Noha hazánkban már június óta nem mutatták ki sem vadon élő, sem fogságban tartott madarak esetén a betegséget, azonban a közelmúltban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban, a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért indokolt a zárt tartás, illetve a további járványvédelmi előírások szigorú betartása.

Megyénk határain, illetve területén (a Felső-Tisza mentén Tiszalöktől Záhonyig, illetve a Bodrogzugban és a Borsodi-Mezőségben) találhatóak úgynevezett Ramsari területek. Ezek a kiemelten védett vizes élőhelyek kifejezetten kedveltek a vadon élő és a vándorló madarak körében, így nem vehető félvállról a fertőzés kockázata.

A főállatorvosi határozat szerint minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval nem védett, ott minden esetben az állatokat állattartó épületbe bezártan kell tartani.

A baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Ezzel a szárnyasok és vadon élő madarak érintkezését lehetőség szerint ki kell zárni. Az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálat felé, aki ezt nem teszi meg, az retorzió elé nézhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén nem tartozik azon megyék közé, ahol sokan foglalkoznának baromfitenyésztéssel, ez inkább az Alföldre, a Hajdúságra, Jász-Nagykun-Szolnok megyére jellemző. A korábbi évek madárinfluenza-járványai, illetve a betegség miatt bevezetett intézkedések, szigorítások azonban nem vették vissza a tenyésztési kedvet, nem csökkent megyénkben a baromfitartók száma, mondta el lapunknak Taskó József, a megyei agrárkamara elnöke.

– A nagyobb állattartók már jó ideje, egyébként is zárt technológiával dolgoznak, ott különösebb problémát nem okozott a zárt körülmények közötti tartásról, etetésről, terménytárolásról szóló rendelet korábban sem. Még talán a kisebb háztáji gazdaságoknál lehet esetleg probléma, mert nem mindenkinek van megfelelő helye arra, hogy kialakítsa a zárt tartás körülményeit. De ahol nagyobb létszámban tartanak baromfit, ott felkészültek, szakszerűen végzik a tenyésztést és tartást, nem probléma, hogy betartsák az előírásokat – tette hozzá Taskó József.

(A borítóképen: A szabadon tartásuk veszélyes, ezért tilos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában