Ezt írtuk anno 2000-ben

2020.12.04. 07:30

Álljon őrt a fenyő mellett!

A tolvajoknak nincs akadály, a kerítés sem védi a karácsonyfának szánt fenyőt.

Forrás: shutterstock

A fenyő karácsony előtt különösen kelendő. Olyannyira, hogy az ünnep alapvető feltételét jelentő fák iránt a tolvajok érdeklődése ilyentájt jelentősen megnő. Az Észak-Magyarország 2000. december 6-i száma sok példával szolgált a megyéből ennek a kijelentésnek az igazolására.

Földlabdával együtt vitték

Mogyoróskán az egyik fenyőfákat nevelő kertet 1,5 méteres magasságú drótkerítés és a fölötte kétszeresen kifeszített szögesdrót védi. Pontosabban: védené. Hiszen innen 36 fenyőt vittek el, földlabdával együtt. A gazda tapasztalata: „Ilyenkor őrizni kell a fákat kora reggeltől késő estig.”

Erre jutott egy szerencsi gazda is: éjjel-nappal a kertben van a családjával együtt. Egy évvel korábban húsz fenyővel „rövidítették meg” őket. Feljelentést tettek, de a tettes ismeretlen. Sárospatakról olyan véleményt gyűjtött be a lap riportere, hogy innen még a parkokból is kivágják ilyenkor a fákat.

Az Északerdő Rt.-nél viszont az volt a hír, hogy az utóbbi években az ő területeiken megszűnt a nagymértékű fenyőlopás. Talán mert karácsonyfából egyre inkább telített a piac, és fokozottabb az ellenőrzés. Az erdészek, a rendőrök ilyenkor megnézik, ki honnan vette a portékáját.

(A borítóképen: Külön védelmet érdemel a fenyves, különösen karácsony előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában