beruházás

2020.11.09. 17:00

December végén átadják a gönci Pálinkateraszt

Már javában épül Gönc belvárosában az úgynevezett Pálinkaterasz.

Hegyi Erika

20201007 Gönc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Épül Göncön a Kossuth utcán a pálinka terasz.

Fotó: Bujdos Tibor

A kivitelezőknek igyekezniük kell, hiszen december végére tervezi az átadást az önkormányzat.

A funkciók

Vinter Istvántól, Gönc polgármesterétől megtudtuk, a beruházás két épületből és a teraszból áll. A tervek szerint az egyik épület rendezvényházként működik majd, ez lesz az úgynevezett Pálinkaház, a másik szolgáltatóházként funkcionál. Utóbbiban húsbolt és fagylaltozó kap helyet. Szeretnének egy pálinkamúzeumot is kialakítani, hogy az erre járók megismerhessék a híres gönci hordót, a nem kisebb hírnévnek örvendő gönci barackot és a belőle készült pálinkát.

A kóstolás kicsit problémásabb, mert az alkoholárusításnak számos szabálya van, de ha az önkormányzat talál ehhez egy megfelelő vállalkozót, akkor nemcsak a pálinka készítését, de az ízét is megismerhetik a turisták.

Problémát jelent azonban, hogy a tervek 2017-ben készültek, azóta azonban az építési költségek elszálltak, úgyhogy nem mindent tudnak megvalósítani az eredeti elképzelésekből. A terasz azonban megépül, és ha sikerül még forrást szerezni, akkor a Gönci-patak medrét is rendbe teszik – sorolta Vinter István. Hozzátette: a beruházás 456 millió forint uniós forrásból történik. Jövőre szeretnék már ezen a helyszínen megtartani a pálinkafesztivált, valamit a barackfesztivált is. Ez utóbbi célja az lenne, hogy az emberek megismerjék a híres gönci barackot, és vásárolni is tudjanak belőle. Ennek érdekében gazdákkal szeretne együttműködni az önkormányzat. Megtudtuk azt is, az építési költségek emelkedése miatt a város kiegészítő támogatásra pályázott, hogy minden megvalósulhasson az eredeti tervek szerint.

(A borítóképen: A beruházás két épületből és a teraszból áll)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában