ezt írtuk anno 2000-ben

2020.11.27. 07:30

Büntetlenül maradt a firkálás

Összegraffitizték a színház épületét – ez kiverte a biztosítékot.

20200824 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Graffitik és falfirkák a belvárosi kapualjakban és az Avasi Kilátónál Miskolcon.

Fotó: Vajda János

Egyetlen falfirkáló ügye sem került eddig bíróság elé, de a jegyző sem bírságolt még meg ilyen eljárás alá vont személyt Miskolcon. Ezt tudhatták meg az Észak-Magyarország 2000. november 28-i számának olvasói – a megyei napilap egy hétig kiemelt figyelmet fordított ennek a témának a feldolgozására.

Vidékről érkeznek graffitizni

A falfirkálás mondhatni mindennapos tevékenység volt akkoriban: Miskolc belvárosában, a sétálóutcában szinte alig akad olyan falrész, amelyet össze ne firkáltak volna – hívta fel rá a figyelmet a lap. A színház épületét is összerondították ismeretlenek, és ez így együtt már olyasmi volt, amit nem nézhettek tétlenül. A belvárosi rendőrőrs járőrei „hajtóvadászatot” indítottak, el is fogtak több graffitist. Egy 19 éves fiatalembernél házkutatást tartottak, nem várt eredménnyel: az illető fotóztatta magát falfirkálás közben, és előkerült az album.

A falfirkálók egyharmada vidékről jön a megyeszékhely re, többségük nem hátrányos helyzetű. A cselekmény rongálásnak minősül. Mivel azonban a graffitizők általában fiatalkorúak és jelentős részük gyermekkorú (14 év alatti), a büntethetőség erősen korlátozott. Gyerekkorúnál meg is kell tagadni vagy meg kell szüntetni a nyomozást. Az a megrongált falfelület tulajdonosán múlik, hogy kártérítésért folyamodik-e polgári peres úton vagy sem – sorolta a lap.

(A borítóképen: Falfirka az Avasi kilátó teraszán, napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában