orvoshiány

2020.10.13. 20:00

Újabb tizenkét praxis háziorvos nélkül

Szolgálati lakással próbálják meg csalogatni és ott tartani a települések a háziorvosokat.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt hónapokban újabb megyénkbeli települések kerültek fel a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listájára. Eddig sem volt kedvező a helyzet, hiszen évek óta megyénk vezette az országos negatív listát, azaz itt kellett a legtöbb településen helyettesítéssel megoldani a háziorvosi ellátást. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által közzétett listából kiderül, a közelmúltban újabb települések maradtak állandó háziorvos nélkül. Ezek: Borsodnádasd két körzete, Onga, Homrogd, Arló, Lak, Mezőcsát egyik körzete, Farkaslyuk, Szerencs egyik körzete, Mezőkövesd egyik körzete, Vilmány, Komjáti és Nemesbikk.

De bőven találunk olyan községeket is, melyekben már 15 éve betöltetlen a háziorvosi praxis. Például Felsőtelekesen, Abaújkéren, Cserépváralján, Putnok egyik körzetében, Hernádvécsén, Györgytarlón, Felsőgagyban és Taktakenézen.

Van helyettesítés

– Januárig volt állandó háziorvosunk, de sajnos ő elhunyt, 66 éves volt – mondta Juhász Gábor, Homrogd polgármestere. – Doktor úr 15 éve praktizált nálunk, vegyes körzetet vitt, tehát a gyerekeket és a felnőtteket is ő látta el. Halála után kiírtuk a pályázatot, de nem jelentkezett senki. Véleményem szerint ennek az az egyik oka, hogy sok hátrányos helyzetű család él Homrogdon és a környező kistelepüléseken. Ez pedig azt hozza magával, hogy az óvodában, iskolában sok a hiányzás, a nagyobb gyerekek megpróbálnak lógni, a felnőttek között pedig sok a szenvedélybeteg. Úgy gondolom, az anyagiak viszont nem lehetnek az okok között. A mi háziorvosunk havi bevétele, ami több tételből tevődik össze, 1,6 és 2 millió forint között volt. Természetesen voltak kiadásai és az asszisztens bérét is fizetnie kellett, de akkor sem mondható rossz havi bevételnek ez az összeg – hangsúlyozta a polgármester.

A település mindent megtesz, hogy valaki mégis vállalkozzon a háziorvosi praxis betöltésére. Felújították az orvosi rendelőt, felette pedig szolgálati lakást alakítottak ki. A homrogdi emberek természetesen most sincsenek orvos nélkül. A felsővadászi háziorvos vállalta a helyettesítést, aki mindennap tart rendelést a 938 fős Homrogdon, de ellátja a község környékéhez tartozó kisebb településeket is, ezeken hetente egyszer rendel.

Rezidenssel

Mezőcsáton is a háziorvos halála miatt maradt gazdátlan egy ideig a 3-as körzet.

– A háziorvosunk, aki már hosszú évek óta a városban rendelt, 2016-ban hunyt el – mondta Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere. – Akkor nagy nehezen találtunk egy rezidens orvost, aki 2 évig látta el a körzetet, de miután leszakvizsgázott, máshol talált munkát. Most jelentkezett egy újabb rezidens orvos, aki még szintén a jövőben fog szakvizsgázni, és ha minden jól megy, januártól ellátja a 3-as körzetet. Bízom benne, hogy megszereti a várost, az itt élő embereket, és úgy dönt, hogy nálunk marad. Az egyik háziorvosunk vállalta a mentorálását és a helyettesítését hetente egyszer, amikor a képzésre kell mennie – sorolta a polgármester.

Hozzátette: annak azonban nagyon örül, hogy a másik két körzetben hosszú idő óta állandó orvosuk van. Az ő munkájukat egyébként az is segíti, hogy Mezőcsáton járóbeteg-szakellátó is működik. Az új helyettesítő orvosnak szolgálati lakást biztosít az önkormányzat, és a település vezetői szeretnék, ha részt venne a város társadalmi életében. Hiszen az értelmiségi emberekre nagy szüksége van a város közösségének, fogalmazott a polgármester.

Jövőre megoldódik

Abaújkéren 2005 óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Szabó Gábor polgármestertől azonban megtudtuk, jövőre minden bizonnyal megoldódik a probléma. A helyettesítő orvosuk ugyanis, aki eddig több helyen is dolgozott, nyugdíjba vonul, és Abaújkéren szeretne letelepedni. Erre lesz is lehetősége, mivel az önkormányzat pályázati pénzt nyert orvosi szolgálati lakás építésére.

A polgármester szerint a kisebb praxisok nem vonzóak a háziorvosok számára a kevés bevétel miatt, azonban minden önkormányzatnak kötelessége megoldani az egészségügyi ellátást. Van olyan kistelepülés, ahonnan falubusszal szállítják a betegeket a közeli, nagyobb község háziorvosi rendelésére. A probléma országszerte ismert. Orbán Viktor a napokban jelentette be, a jövő héten a háziorvosok új szabályának megalkotásáról folynak majd egyeztetések.

„A célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösségeket hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátás javuljon. Ennek a pénzügyi feltételeit meg fogjuk teremteni”, nyilatkozta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában