Választás

2020.10.13. 11:30

Megbukott a baloldali összefogás

Fidesz–KDNP időközi választási győzelmében a térség választóinak akarata tükröződik.

Forrás: Hír Tv

Az időközi választáson elért győzelem komoly eredmény a Fidesz–KDNP számára, mert 2011 novembere óta egyetlen időközi ország­gyűlési képviselő választáson sem tudott nyerni. A győzelemmel azonban a kormánypártok megőrizték kétharmados többségüket az Országgyűlésben, ezáltal Magyarország az elkövetkezendő időszakban is példa nélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami a koronavírus-járvány elleni küzdelem idején gazdasági és társadalmi szempontból is jelentős versenyelőnyt jelent – fogalmazták meg az Észak-Magyarország által megkérdezett szakértők.

Hit a fejlődésben

– Szimbolikusan is fontos Koncz Zsófia győzelme, hiszen személye egyben azt üzeni az egész megyének, hogy a stabil fejlődés fontosabb a nyílt politikai gyűlölködésnél – értékelte a vasárnapi választás eredményét Zárug Péter Farkas politológus. A Miskolci Egyetem adjunktusa úgy látja: az elért eredmények rávilágítanak arra, hogy minden korábbinál élesebb verseny várható az országgyűlési mandátumokért 2022-ben.

– A szerencsi körzetet alapvetően fideszes körzetként tartottuk számon. Itt a mandátum megőrzésének kötelezettsége volt a feladata, és édesapja miatt személyes küldetése Koncz Zsófiának. Stabil győzelme pillanatnyi nyugalmat hozhat a Fidesz–KDNP oldalán, az összellenzéki konstrukció pedig újabb zavarba került – mondta. Állítása szerint a város-falu verseny urbánus közegében az ellenzék most megerősödni látszik, a Fidesz viszont a falvakban tartja stabilan vezető szerepét. A választási részvétel viszont kulcskérdés, s ebben a mozgósítási erők versenyére lehet majd számítani. A pártoknak ezért máris minden erejükkel a leendő 106 jelöltjük kiválasztásán és ezek kampány­stábjainak felállításán kell dolgozniuk – fogalmazott Zárug Péter Farkas.

Üzentek a választók

– A baloldal magasra tette az időközi országgyűlési képviselő választás tétjét, hiszen a kormányzó többség parlamenti kétharmadának lebontását célozta meg.

A kormányzó erők antitézisének lenni és ezt hirdetni azonban önmagában bukásra ítélt politika. Erre az üzenetre a választók többsége nem rezonált, így a baloldal részéről egyértelműen kudarcról beszélhetünk – fogalmazta meg álláspontját ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Mint mondta: a 2022-es országgyűlési választáson a kormánypártok és az ellenzék tehetsége, szakértelme, víziója és programja fog megmérettetni. A baloldal azonban mindennek híján van, helyette súlyos belső konfliktusok és pozícióharcok terhelik, amely megkérdőjelezi a teljes összefogás értelmét.

– A kormányzó erőknek világos álláspontjuk van a nemzeti érdekvédelemről, a munkahelyek megőrzéséről, a gazdasági prosperitás és az infrastruktúra-fejlesztés kiemelt fontosságáról, továbbá a járványhelyzet és a migráció kezeléséről is – teszi egyértelművé Lomnici Zoltán. – A választók megüzenték a Fidesz–KDNP-nek, hogy támogatják azt az utat, amelyen járnak, a kormány tagjai és az újonnan megválasztott képviselő pedig ígéretet tettek arra, hogy a választókerületben élők továbbra is számíthatnak a kormányzati támogatásra.

Büntették a baloldalt

– Hatalmas siker, hogy most először tudott a kormánypártok jelöltje ebben a borsodi körzetben 50 százalék feletti eredményt elérni – összegezte Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett: az ellenzék az elmúlt hónapokban meggyengült, aminek legfőbb okát abban látja, hogy az összefogás helyett minden lehetséges eszközzel igyekeznek támadni a kormány járványügyi intézkedéseit. A hazai ellenzéki pártok destruktív magatartását meglátása szerint egyértelműen büntették a választók, sokkal együttműködőbb politikát várnának el tőlük.

A baloldalon az elveszített választás után rövid időn belül megindult a felelősségkeresés. Míg az MSZP, a Jobbik és az LMP a teljes ellenzéki összefogást hangoztatja, a többi párt már egyáltalán nem annyira biztos a közös baloldali lista létrehozásában. Ez nem véletlen – állítja –, hiszen az említett pártok önálló jogon már nem jutnának be az Országgyűlésbe, csak a többi baloldali párt hátán tudnának mandátumot szerezni. A Jobbik már vidéken is teljesen eljelentéktelenedett, így az elkövetkezendő hetekben akár az is felmerülhet a baloldali tárgyalásokon, hogy a Jobbikot ki kellene hagyni az együttműködésből, hiszen az antiszemita és rasszista múlt csak ront a választási esélyeken.

Gyurcsány bábjai

Deák Dániel szerint a mostani folyamatok az ellenzéki oldalon egyértelműen Gyurcsány Ferencnek kedveznek, aki vélhetően tudatosan szorgalmazta, hogy mindenféle előválasztás nélkül a Jobbik antiszemita és rasszista jelöltje induljon el Borsodban. A Jakab Péter vezette párt érvelése, hogy vidéken nagy szükség van rájuk a győzelemhez, mára megbukott. Így az LMP és az MSZP után a Jobbikkal is végleg leszámolt Gyurcsány, ezek a szereplők már mind úgy mozognak, ahogy azt a DK szeretné. Már csak a Momentum van a soron, amellyel az elmúlt hónapokban éles konfliktusba kerültek. Ez a vita a mostani időközi hatására csak tovább fog erősödni, hiszen a Momentum érvelését erősítheti, hogy egyre több bizonyíték van már a közös baloldali lista értelmetlenségére. A kiszivárgó hírek szerint rendre kudarcba fulladnak a listaállításról szóló baloldali tárgyalások, a mostani borsodi időközi választás eredménytelensége pedig tovább fogja nehezíteni az erről szóló egyeztetéseket. Ráadásul a Momentumban komoly belső vita is van erről a kérdésről, a párttagok egy jelentős része nem támogatna egy DK által dominált baloldali együttműködést.


Köszönet Koncz Zsófiától

Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy együtt folytatjuk a megkezdett munkát – fogalmaz közösségimédia-oldalán a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője. A bejegyzésben megköszöni a rá leadott 17597 szavazatot, amellyel a parlamenti mandátumhoz jutását támogatták a szavazópolgárok. Megköszönte a munkatársainak és segítőinek az elmúlt két hónapban azt a munkát, amellyel mindent megtettek a sikerért, megköszönte a családjának is a védő támaszt, és azoknak is köszönetet mondott, akik az urnákhoz járultak a választókörzetből, hiszen ha másra is adták a voksukat, őket is szeretné képviselni a parlamentben.


Mit szólnak az ellenzéki összefogás politikusai az időközi választás eredményéhez?

Jakab Péter

Jobbik

Ötven nappal ezelőtt, a kampány első napján azt mondtam Tiszaújvárosban, hogy az aktivistáink egy rendhagyó történelemóra részesei lesznek, mert írni fogják a történelmet. Az ellenzéki szavazók történelmet írtak. Brutális ellenszélben 50 nap alatt egy nagyon szoros küzdelemben maradtunk alul. Ha 50 nap alatt az ellenzék erre volt képes, akkor retteghet a Fidesz, hogy mire leszünk képesek 2022-ben. Ez a szoros eredmény azt mutatja, hogy az irány jó, egy kicsit többet kell dolgozni, de több időnk is lesz. Az ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája. A feladat adott: tovább dolgozunk az ellenzéki összefogáson. A tisztességre és az összefogásra lehet felépíteni a jövő Magyarországát.


Kunhalmi Ágnes

MSZP

A mai eredmény világos üzenet: mi köztársaságpárti erők ott vagyunk a Fidesz mögött. A következő másfél évben elszántabban küzdünk együtt. Becstelen kampány volt, tele hazugságokkal álhírekkel, ingyen laptoppal. Szavazatot lehet vásárolni, de becsületet nem. Ezeket a módszereket legyőzzük. Az ellenzéki pártok együttműködése ezúttal is példás volt, ennek így is kell maradnia. 2022-ben ezt a körzetet is megnyerjük. Mert ami ma 46, az holnap 51 százalék.

 


Hadházy Ákos

független

Az ellenzék olyan helyzetet teremtett, amelyben csak veszíthetett. A recept az volt, hogy összeáll minden párt, és várja

a csodát. Az ellenzéknek egyszerűen nincs elég szavazója ahhoz, hogy legyőzze a Fideszt. A jelölt személye is közrejátszott abban, hogy az ellenzék számára nem túl fényes eredmény született. A pártok ugyanis azt hitték, ha összefogás van, minden van, a jelölt személye nem is lényeges, bárkit lehet indítani. Ha Biró nyert volna, nemcsak egy rasszista indulatú ember került volna

a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költötte egy 50 millió forint EU-s támogatás jelentős részét.


Gyurcsány Ferenc

DK

Valójában csak egy dolgot tudtunk meg a borsodi időközi választáson. Azt, hogy kutya nehéz lesz 2022-ben. Van egy mozzanat, amit kívülről nem sokan láthattak. Az ellenzéki pártok vezetői, aktivistái között ez a mostani küzdelem soha nem látott politikai, szervezési, emberi bizalmat teremtett. Valójában elmosódtak a határok az ellenzéki pártok között. Nem volt érdekes, hogy honnan jött a jelölt, honnan jöttek az aktivisták. Egyesültek a küzdelemben. Ez most nem volt elég a győzelemhez, de elég arra, hogy megerősítsen bennünket a további küzdelemre. A csoda most nem történt meg.


Fekete-Győr András

Momentum

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a mezőzomboriaknak, hogy ennyire sokan részt vettek a szavazáson, és több mint 50 százalékos választói részvételt könyvelhettünk el. Míg a szavazóhelyiségben minden a legnagyobb rendben volt, addig a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében, sajnos, tapasztaltam rendellenességeket. 2022-ben 22 ezer ellenzéki szavazatszámlálóra lesz szükségünk ahhoz, hogy Magyarországon minden egyes szavazóhelyiségben biztosítva legyen a szabad, az átlátható és a tisztességes választás. Számítani fogunk a demokratikus részvételetekre!


Gyöngyösi Márton

Jobbik

Az ellenzék ott van a pályán. Tény, hogy jobb nyerni, mint kikapni. A tegnapi választás tanulsága levonható. 2018-ban húsz százalék különbséggel nyert a Fidesz a második helyezett előtt, most pedig egy nyílt végű küzdelmet láttunk, ahol öt százalékkal maradt csak le az ellenzék. Ott vagyunk a pályán, egy nagyobb részvételi arányú, országos választáson pedig, ahol a kormányváltás a tét, el lehet söpörni a Fideszt. A mostani akadályokat az ellenzéki összefogás jól vette, de jól kell, hogy vegyük azt is, ami előttünk áll. Mi azonban eddig sem hátráltunk meg, és ezután sem fogunk.

 

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában