betegeskedés és óvatosság

2020.10.15. 07:00

Ha már köhög a gyermek, nem megy iskolába

Egyes iskolákban megugrott a hiányzó diákok száma, mert a járvány miatt mindenki óvatos.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az iskolákban országszerte egyre több a hiányzó. Nemcsak a szokásos, őszi betegségek miatt, hanem azért is, mert a koronavírus-járvány óvatosságra inti az intézményeket és a gyermekorvosokat is. Ha valaki köhög, fáj a torka, több napra is otthon kell maradnia, és csak akkor mehet újra közösségbe, ha teljesen meggyógyult. Emiatt egyes iskolákban megugrott a hiányzások száma.

Szigorúan veszik

A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában például sokkal több az otthon maradó diák ebben a tanévben, mint az előzőekben. Molnárné Kertész Ildikótól megtudtuk, ez azért gond, mert a tanulással nem tudnak úgy haladni, ahogy szeretnének.

– Szerencsére koronavírusos gyermekünk nincs, de szigorúan vesszük más betegségek tüneteit is. Kérjük a szülőktől, hogy beteg gyerek ne jöjjön iskolába. Ha köhög, fáj a torka, hívják fel a házi gyermekorvost, és az ő utasításait kövessék. Ha pedig meggyógyult a gyerek, csak akkor jöhet, ha arról az orvos igazolást ad. Az elmúlt években az igazolást később is hozhatták a diákok, de most anélkül nem jöhetnek iskolába – jelezte az igazgató, hozzátéve: a hiányzások száma egyébként változó. Van, hogy egy-egy osztálynak csak a fele van bent, máskor pedig szinte mindenki.

Elmondta azt is, hogy mivel hátrányos helyzetű gyerekeket oktatnak, nem könnyű megoldani, hogy a betegségük alatt ne maradjanak le a tanulásban. Segítséget jelent, hogy mivel most a dél­előtti tanítás csak 1 óráig tart, mert kicsit rövidebbek lettek a tanórák, utána azok a diákok, akiknek szükséges, bent maradnak a napköziben felzárkóztató foglalkozásra.

– Ez még mindig jobb megoldás, mint amikor tavasszal távoktatásban kellett tanítanunk. Bár akkor is megoldottuk az oktatást, de a digitális eszközök azért hiányoztak a gyerekeknek. Ha most rendelnének el hasonlót, nehezebb helyzetben lennénk, hiszen úgy tudom, a szolgáltatók ezúttal nem biztosítanak ingyenes internetet. Nem jellemző, hogy diákjainknál otthon lenne internet – mondta az igazgató.

Edelényben nincs több hiányzó

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatójától, Flaskó Attilánétól azt tudtuk meg, hogy náluk nem ugrott meg a hiányzások száma. Annyi diák van csak távol, mint máskor az őszi időszakban.

– A szülőknek minden szükséges információt megadtunk a tanév elején. Ha gyermekük beteg, felveszik a kapcsolatot a háziorvossal, és az ő tanácsai szerint járnak el. Nálunk is előfordul torokfájás, köhögés, hasmenés, de szerencsére koronavírusos diákunk vagy pedagógusunk nem volt. Az otthon maradó diákok pedig tudnak haladni a tananyaggal, hiszen mi jelenleg is használjuk az online tanítási-tanulási formát. Így, ha esetleg a tavaszihoz hasonlóan át kell állni digitális tanrendre, akkor ez nem jelent majd óriási problémát – fogalmazott Flaskó Attiláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában