Magyar falu program

2020.10.10. 16:00

A turizmusban látnak lehetőséget

Szálláshelyeket bővítenének, de a település élhetőségéért is sokat tesznek Ragályban.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A gyönyörű természeti környezet és a környéken található látnivalók Ragály számára is számos lehetőséget kínálnak. A faluban valamivel több mint hatszázan élnek, a pályázati forrásokat igyekeznek kihasználni annak érdekében, hogy fejleszteni tudják a települést.

Az elmúlt időszakban erre több jó példát is fel lehet sorolni. Befejeződött a közösségi ház rekonstrukciója, modernizálták az óvoda konyhai részét, az épületen tetőt cseréltek, kerítés és játszóudvar is készült. A Magyar falu program keretében fejújítottak egy szolgálati lakást, és a ragályiak egy új falubusszal is rendelkeznek, amely a jövőben lakossági igényeket szolgálhat majd ki.

Pályázni, pályázni

– Minden lehetséges pályázati felhíváson igyekszünk részt venni, mert így juthatunk előre – fogalmazott Perczel Sándor, Ragály polgármestere. – Nagyon fontos, hogy minél inkább élhető legyen a településünk, hiszen szeretnénk a jelenleg tapasztalható elvándorlást megállítani. A fiataloknak ugyanis a nagyobb városok jelentenek perspektívát, ezért a ragályi lakosság átlagéletkora is emelkedik. Ugyanakkor a közelmúltban arra is volt példa, hogy a falusi csok bevezetése után fiatal családok telepedtek le nálunk, amit természetesen örömmel fogadtunk.

Bővíteni a szálláshelyeket

Ragály a jövőben szeretne a helyi és a környéken található látványosságokra építeni, és előrelépni a turizmus területén. Aggtelek, Rudabánya, a felvidéki területek egyre több látogatót vonzanak, de Gömörben is van annyi érdekesség, hogy néhány napot bárki hasznosan eltölthet.

– Már most is tapasztaljuk, hogy a szálláshelyeket folyamatosan keresik, nálunk is – folytatta Perczel Sándor. – Jelenleg egy helyünk van, ahol vendégeket fogadhatunk, ez viszont egész nyáron teltházzal üzemelt. Éppen ezért ezen a területen a közeljövőben előre kell lépnünk, hiszen a turizmusban komoly lehetőséget látunk. Szintén nagyon fontos lenne, hogy az 1700-as évek közepén épült Balassa-kastély elnyerje az igazi funkcióját, itt is lehetne szálláshelybővítésben gondolkodni. Előbb azonban az önkormányzatnak megfelelő helyet kell találni, hiszen a hivatal jelenleg itt működik. Ez egy hosszabb folyamat, de bízunk benne, hogy sikerül jó irányba elmozdulnunk. A helyzetet bonyolítja, hogy a kastély műemlékvédelem alatt áll, ami plusz kritériumokat támaszt felénk.

A kastély mellett két templommal és egy nyolcszáz éves, öreg tölggyel is rendelkezik Ragály, amely szintén érdekes lehet a látogatók számára. Utóbbi, ha nem is egyedülálló az országban, de ritkaságszámba megy. Akik megpihennek a faluban, vagy átutaznak rajta, a híradásokból már hallottak a matuzsálemről, amit sokan meg is tekintenek.

Értékteremtés

– A tölgyfánk megközelítésén is szeretnénk a jövőben javítani, hiszen a Csemetekerttől saras részen juthatunk el hozzá – fogalmazott a ragályi polgármester. – Ha ez megtörténik, akkor egész biztos, hogy még nagyobb lesz a látogatottsága. Mint ahogy igyekszünk a közfoglalkoztatásunkat is a lehető legjobban végezni. Kevés ugyan az emberünk, de odafigyelünk a falu karbantartására. Emellett az óvoda konyhájára termeljük be az idényzöldségeket, amit nyilván a helyi étkeztetésben használunk fel. Térköveket is gyártunk. Eleinte az értékesítésben is gondolkodtunk, de egyelőre a faluban van annyi igény, hogy ezt is alig győzzük kielégíteni. Járdákat és autóbeállókat készítünk, amely ugyancsak sokat lendít a település összképén. Lényegesek a kö­zösségi programok is, amelyet idén a koronavírus nálunk is átrendezett, de bízom benne, hogy jövőre ebből a szempontból is helyreáll a rend.

(A borítóképen: A megközelítés is lényeges szempont a faluban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában