Kultúrtipp

2020.10.12. 16:00

A szeretet elűzi a félelmeket

A koronavírus kapcsán felmerülő társadalmi kérdéseket is boncolgat a miskolci Főnix Közéleti Akadémia.

Detzky Anna

20200910 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Főnix akadémia ,,Lét kérdések" nyitóelőadása a Miskolci Akadémiai Bizottság ( MAB) székházban. Dr. Szabó-Tóth Kinga előadása: ,,A szerelem értéke a 21. században".

Fotó: Kozma István

LÉTkérdések címmel indult útjára a Főnix Közéleti Akadémia VII. évada, Francis A. Schaeffer amerikai teológus mottója nyomán, amely így szól: „Egy rendszer, egy társadalom vagy egy egyéni élet legfeljebb annyira lehet erős, mint az elvek, amelyeken áll.”

Önmeghatározó értékek

A szerelem értéke a 21. században címmel tartotta meg a sorozat nyitó előadását Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója és az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Társadalomelméleti Szakbizottságának elnöke, az MTA MAB Székházban. Az eseménysorozatot Horváth Zita történész, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg. Az első előadás megvalósításához a Női Erőforrás Család és KarrierPONT, Miskolc is hozzájárult.

– Az előadás-sorozat olyan fontos alapértékkel foglalkozik, mint például a szeretet, a jóság, a szabadság, az innováció, az erkölcs és a szociális biztonság, amelynek

az alapjai bizonyos elvek. Kizárólag ezekre tudunk építkezni, amelyek megadják egész életünk kereteit – vezette fel a témát Szabó-Tóth Kinga.

Rejtett félelmeink

Egy országos koronavírus-kutatás kapcsán vizsgálták a járvány idején megjelent félelmeket.

– Az egzisztencialista filozófusok nagy része úgy gondolta: ahhoz, hogy az ember jól éljen, mindig előre kell futni annak tudatához, hogy egyszer meg fog halni. Ez azért fontos, hogy az idővel helyesen tudjunk gazdálkodni. Alapvető, hogy a bizonytalanságnál nincs rosszabb. Ebbe a kategóriába tartozik a halál lehetősége is, amit nehezít, hogy félünk tőle, hogy jelentőség nélkül távozunk ebből a világból. A munkahelyek elvesztésével sokan úgy érzik, megszűntek értékesnek lenni. A modern ember a rendszerváltozás óta hozzászokott, hogy a világon bárhová utazhat. Viszont a szabadság megfosztásától való rettegés is nagyon aktuális most. Ugyancsak jelenkorunk sajátja, hogy mindenki attól tart, kimarad valamiből, amit a közösségi média nagyon felerősít. Ezzel párhuzamosan jelen van a szociális izoláció is, amit a karanténhelyzet még jobban kiélesít – sorolta az előadó.

Szeretni tanulunk

Jelentős bizalomvesztést tapasztalhatunk a közintézmények iránt, csak a legközelebbi ismerőseinkben bízunk.

– A 21. században a fogyasztás lett a státuszkijelölő hely, hogy mit vásárolunk, hova járunk és kikkel. A társadalmunk rövid élettartamú mikroközösségekre épül, amelyek saját magukat tekintik a középpontnak. A szerelem ma értéknek számít, de ez nem volt mindig így. Kezdetben csak a művelt polgárok és a szegény munkások bízták rá a házastárs megválasztását az egyénre. Erich Fromm A szeretet művészetében azt írja, hogy a szeretet és a szerelem az életünk egyetlen fontos kérdése, mert csak azon keresztül tudunk kapcsolódni az univerzumhoz. Bár a szerelem kizárólagos, de a szimbiotikus együttélések a szeretet zsákutcái, mert feladjuk benne identitásunkat. Szeretni csak az érett személyiség tud jól. Az az ember, aki saját magát sem szereti és a világot nem tekinti élhető helynek, nem képes rá – emelte ki a dékánhelyettes.


A Főnix Közéleti Akadémia VII. évadának programja 2020 őszén

Szeptember 10. – dr. Szabó-Tóth Kinga, A szerelem értéke a 21. századi társadalomban

szeptember 17. – prof. dr. Csepeli György, A szabadság csábítása

Október 1. – dr. Kozma Judit, Jóság elméletben és gyakorlatban

Október 8. – dr. Havasi Virág, Innováció és változás

Október 15. – dr. Szabó-Tóth Kinga, Újratervezés, újrakezdés. Szakadatlan láncolatban?

Október 29. – dr. habil. Fazekas Csaba, Miben hiszünk, miért hiszünk? Miben kételkedünk, miért kételkedünk? Kísérletek a hit definíciójára

November 5. – dr. Fekete Sándor, Van-e jólét és demokrácia társadalmi igazságosság nélkül?

November 12. – dr. Osváth Andrea, Korok prüdériája: az erkölcsösség megítélésének változása

November 19. – Gyukits György, A szociális biztonságról

November 26. – Mihályi Helga, A szeretet: művészet – nem csak műkedvelőknek


Helyszín: MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának Székháza (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

Csütörtöki napokon 16:30-tól.

A járványügyi előírásoknak megfelelően az előadásokon a maszk viselése kötelező.


Szervezők: Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete, amelynek Facebook-oldalán a korábbi előadások felvételen, YouTube-videók formájában megtekinthetők.

MTA MAB Társadalomelméleti Szakbizottság

(A borítóképen: Szabó-Tóth Kinga: szeretni csak az érett személyiség tud jól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában