tömegközlekedés

2020.09.28. 07:00

Utazni kevésbé veszélyes

A miskolci és a budapesti közlekedési vállalat is járatsűrítést vezetett be, hogy ne alakuljon ki tömeg.

Detzky Anna

20200902 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Zsúfolt villamosok illusztráció.

Fotó: Ádám János

Szeptember elején a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. kötelezően előírta a maszkviselést utasai számára a hat évnél idősebbek körében. Azóta a járványügyi helyzetre való tekintettel egyre szigorodnak a maszkhasználat szabályai a tömegközlekedésben.

Szigorúbb maszkviselés

Szeptember 15-től a maszkot nem hordó utasokat az utazásból történő kizárás mellett a helyszínen 5 ezer forintra büntethetik az MVK ellen­őrei. Szeptember 21. előtt az orrot és szájat eltakaró kendő és sál viselése is megengedett volt, azóta azonban mindenkinek kötelező az orvosi, munkavédelmi, illetve tex­til- vagy más anyagból készült maszk szabályos használata a buszokon, villamosokon és minden olyan helyiségben, ahol a járműre várakoznak.

A járműveket fokozott takarítás mellett fertőtlenítik, hagyományos, illetve permetezős és ózongenerátoros tisztítással – tájékoztatott az MVK Zrt.

A javasolt másfél méteres védőtávolság betartása azonban gyakran az egyre szigorodó rendelkezések ellenére sem lehetséges a tömött buszokon, villamosokon, különösen a legforgalmasabb reggeli és délutáni órákban.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hasonló problémával szembesül, ott folyamatos forgalomszabályozással igyekeznek úrrá lenni a tömegen. Kérdéseinkre válaszolva azt emelték ki nemzetközi kutatásokra hivatkozva, hogy a tömegközlekedési eszközök járvány­ügyi szempontból a kisebb kockázatú helyek közé tartoznak. „Gyorsan cserélődnek

az utasok, folyamatosan szellőztetik a járműveket az ajtónyitással. Az emberek többsége pedig maszkot visel, illetve keveset beszél utazás közben – hangsúlyozta a BKK kommunikációs osztálya.

– A BKK forgalomszervezéssel és forgalomirányítással foglalkozó munkatársai a nap 24 órájában figyelemmel kísérik az utasforgalmat, ha kell, akár azonnal beavatkoznak azokon a helyszíneken, ahol az szükséges. A tényleges forgalom alapján a menetrendeket folyamatosan felülvizsgáljuk. Ügyelünk rá, hogy a város közösségi közlekedési eszközein lehetőleg ne alakuljon ki tömeg – nyilatkozták.

– A BKK igyekszik annyi járművet biztosítani a vonalakon, hogy az előírt távolság tartható legyen. A gerincvonalakon reggel 9 óráig meghosszabbított menetrend szerint közlekednek a járművek, ezeknél a járatoknál nincs lehetőség a további sűrítésre. Ilyenek például a metrók vagy a 4-es, 6-os villamos. Mindig az utas döntése, hogy a megállóba érkező járműre felszáll-e vagy sem. Javasoljuk, hogyha az egyik járaton túl sok utast lát, várja meg a következő járművet. A BKK által megrendelt járatok járműveit a garázsokban, kocsiszínekben minden nap fertőtlenítik az üzemeltető szolgáltatók.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában