próbanépszámlálás

2020.09.05. 12:30

Tíz percben segíthetnek a jövő évi kényelemért

Próbanépszámlálásban vesznek részt megyénk települései is.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Reprezentatív próbanépszámlálást indított a Központi Statisztika Hivatal (KSH) 72 településen 14 ezer háztartás részvételével.

Jövőre lesz népszámlálás

Az október 7-éig tartó próbanépszámlálás célja, hogy adatokkal segítse a jövő évi népszámlálás szakmai előkészítését. A válaszadásra felkért címzetteknek legkésőbb csütörtökig postai levelet küld a KSH. Az adatszolgáltatás önkéntes, de fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a népszámlálás-próbafelvételben, hiszen az adatgyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat – emelte ki a KSH közleményében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések közül Miskolc, Tiszaújváros, Sajószöged, Sajólád, Tiszatarján, Hangony, valamint Igrici került bele a kiválasztásba. A különböző földrajzi fekvésű és lélekszámú települések vélhetően jól reprezentálják a megye lakosságát.

Igrici a kisebb települések közé tartozik. Kislászló Csaba polgármester az Észak megkeresésére elmondta: mivel kisebb településnek számítanak, ezért fontosnak tartja, hogy elsők között megismerkedhetnek a népszavazás szisztémájával. Természetesen a helyi fórumokon is felhívja a figyelmet, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, töltsék ki a kérdőívet.

A próbanépszámlálásban részt vevőknek egy átlagosan 10-15 percet igénylő kérdőívet kell kitölteniük, amely elsősorban a lakóhellyel, az internetezési szokásokkal, az adatvédelmi ismeretekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. Ezek az adatok azt segítik, hogy a 2021. május 1-je és június 28-a között tartandó népszámláláson mindenki a számára legkényelmesebb módon, a legfontosabb információk ismeretében vehessen részt – olvasható a KSH-közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában