Miskolc

2020.09.04. 11:29

Tagadja az önkormányzat az idegen tollakat

Az anyag összeállítását nem egyetlen szerző, hanem a hivatal munkatársai végezték.

Szaniszló Bálint

20200728 Lillafüred fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolcon találkoztak a „Creative Region - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország” gazdasági programban együttműködő négy megyeszékhely (Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok) polgármesterei a lillafüredi Palotaszállóban. képen: Veres Pál, Miskolc polgármestere, dr. Papp László, Debrecen polgármestere

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Az önkormányzat Sajtó és Kommunikációs Osztályához fordultunk kérdéseinkkel. Kik állították össze az anyagot, lehet-e tudni, hogy ki volt a felelős a hibáért, és mi lesz a sorsa a gazdasági programnak?

Szerzői kérdésként látják

Az írásbeli válaszból az derül ki, hogy a közgyűlés elé került anyag összeállítását nem egyetlen szerző, hanem a hivatal munkatársai végezték, elkészültekor pedig végigment a megszokott belső és külső egyeztetési folyamatokon. Látták a hivatal munkatársai, osztályai, az önkormányzat szakbizottságai, és ugyanígy valamennyi érintett külső szakértő és képviselő is láthatta és véleményezhette. A botrányt követően a „polgármesteri hivatal munkatársai elvégezték a gazdasági ciklusprogram úgynevezett azonosságvizsgálatát. Ehhez egy professzionális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett, többek között egyetemek által is használt szoftvert használtak, amellyel például a szakdolgozatok eredetiségét vizsgálják. Az algoritmus számos hivatkozást tárt fel, amelynek túlnyomó része Miskolc Megyei Jogú Város saját anyagaira, sok esetben konkrétan Veres Pál polgármester Nagy-Miskolc programjára mutat. A többi javarészt kormányhatározatok, útmutatók, tudományos definíciók, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia elemei, a kormány klímavédelmi akciótervének részletei, azonban sok esetben ezekre vagy konkrétan hivatkozik az anyag, vagy a szövegben máshogyan feltüntették azokat”, áll az Észak-Magyarországhoz eljuttatott közleményben.

Hozzátették: „Plágium csak szerzői művek esetében értelmezhető, így fogalmilag kizárt, hogy a gazdasági program keretei között megvalósuljon, mert az nem szerzői mű, hanem egy tényfeltáró és stratégiai lehetőségeket összegző munkaanyag.”

Felelősségre vonás

A felelősség kérdését firtató kérdésünkre adott válaszból az derül ki, hogy nem keresnek felelőst. Ugyanakkor állítják, hogy a polgármester „felhívta mindenki figyelmét, aki az anyag összeállításában részt vett, hogy azzal együtt, hogy az ilyen dokumentumokhoz nem szükséges se külön jegyzék, se egyéb megjelölés, az átvett szövegrészekről haladéktalanul készítsenek egy forrásjegyzéket.”

Ugyanazt újra

Megkérdeztük azt is, hogy mindezek után új anyagot készítenek, vagy a régit dolgozzák át, és mikor terjesztik a közgyűlés elé. A válasz szerint „mivel a program lényegi részével, az abban foglaltakkal kapcsolatban sem az igazgatási egyeztetéseken, sem szakbizottsági üléseken, sem magán a közgyűlésen nem merült fel tartalmi kifogás, a Veres Pál polgármester utasítására pótlólagosan összeállított függelékkel, forrásjegyzékkel kiegészítve, de változatlan formában fogják a közgyűlés elé terjeszteni. Azért is teszik ezt, mert ez egy hosszú távú és már a kormányzati szervekkel is szakmai egyeztetés alatt lévő stratégiacsomaggal összhangban lévő tervezet”. Azt is megtudtuk, hogy várhatóan a következő közgyűlésen már a képviselők asztalán lehet az új előterjesztés.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Veres Pál, Miskolc és Papp László, Debrecen polgármestere. A cívisváros programja jobban sikerült: a 2021 és 2023 közötti időszakra 48,3 milliárd forint támogatást kap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában