szorgalmi időszak

2020.09.07. 19:00

Normál tanévben reménykednek az egyetemen

Hétfőn kezdődik a Miskolci Egyetemen a szorgalmi időszak. Az oktatók és a hallgatók is várják a személyes találkozást.

Hegyi Erika

A Miskolci Egyetem főbejárata 20200514 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolci egyetem.

Fotó: Bujdos Tibor

Vannak olyan egyetemi képzések, amelyeket nagyon nehéz online tanítani. Ezért az oktatók és hallgatók is nagyon várják már, hogy személyesen találkozhassanak egymással, hiszen tavasszal az egyetem is „karanténba került”.

Nem lehet csak könyvből tanulni

– Volt egy kis bizonytalanság, hogyan indul majd a tanév, de nagyon örülök, hogy normál munkarendben – fogalmazott dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem egyetemi docense, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézet igazgatója. – Épp ezért minden szabályt betartunk az intézetben, hogy ez minél tovább így maradhasson. Nálunk szerencsére nincsenek nagy létszámú évfolyamok, így kiválóan fogunk tudni dolgozni. A karon is csak egy nagy létszámú évfolyam működik, a gyógypedagógia, de ez sem jelent majd különösebb problémát. Abban hiszek, hogy egyetlen szakmát sem lehet csak könyvből megtanulni, online átadni, mert szükség van az oktató személyiségére, karizmájára is. Ez különösen igaz az alkalmazott társadalomtudományokra, a szociális munkára, szociológiára, politikatudományra és az új szakunkra, a nemzetközi tanulmányokra. Ezenkívül olyan speciális kompetenciákra is képezzük a hallgatóinkat, amelyekhez elengedhetetlen a személyes jelenlét. Ilyen az empátia, a tolerancia vagy a csoportmunka – sorolta az intézetigazgató.

Hozzátette: a külső helyszíneken megtartott választható órákat sem lehetne megtartani online, ezenkívül a szakmai gyakorlatokat és a terepgyakorlatokat sem.

– Bekapcsolódtunk a Kreatív Régió projektbe is, ennek keretében 25 településen vagyunk jelen személyesen. Nagyon reméljük, hogy sokáig tudunk hagyományos módon oktatni – fogalmazott dr. Szabó-Tóth Kinga.

Jobb a személyes

A hallgatók is úgy érzik, az előadóteremben, személyesen hallgatni a professzorokat teljesen más, mint amikor online kellett elsajátítaniuk a tananyagot. Tardi Roland a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, utolsó éves némettanár–történelemtanár szakos hallgató. Lapunknak úgy fogalmazott, mint HÖK-elnök kitüntetett figyelemmel kísérte a karantén alatti egész folyamatot.

– A karunkon a távoktatás egyébként jól működött, de a hallgatótársaim és én is nagyon vágyunk már arra, hogy személyesen ott lehessünk az órákon. Így ugyanis sokkal jobban lehet figyelni, jegyzetelni, jobban megragad a tananyag, arról nem is beszélve, hogy vitát folytatni is személyesen az igazi. Reménykedünk, hogy az egyetem nem fog ismét bezárni, és nem állnak át a felsőoktatási intézmények újra távoktatásra – tette hozzá.

Fura gyakorlat lenne

Azzal folytatta, mivel utolsó éves, ez a tanéve a gyakorlatról szól. Egy általános iskolában tölti ezt. Tanteremben tanítja a diákokat. Ha azonban az iskolák ismét átállnak digitális oktatásra, akkor ebbe kell bekapcsolódnia.

– Ez elég furcsa lenne, hiszen a tanítási gyakorlat épp arról szól, hogy hogyan tudja a hallgató a saját személyiségével, ötleteivel, módszereivel, kommunikációjával motiválni, inspirálni a gyerekeket. A tananyag átadása persze megtörténhet online is, de ha hiányzik a tanár-diák kapcsolat, az csökkenti az oktatás hatásfokát – fogalmazott Tardi Roland.

(A borítóképen: Elkezdődik ma a tanév a Miskolci Egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában