óvodakezdés

2020.09.17. 13:00

Már az előtérben búcsúzni kell az óvodákban, a bölcsődékben

Az új jövevényeknek és szüleiknek a legnehezebb most, de el kell fogadniuk a kemény szabályokat.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/ÉM

Fotó:

Az óvodákban és bölcsődékben keddtől újabb szigorítások léptek életbe minisztériumi rendelet alapján.

A nyár eleji nyitáshoz hasonló, de még jobban ellen­őrzött higiénés szabályok betartását kérik a hozzátartozóktól, akik az intézménybe viszik gyermekeiket. Ami a korábbiaktól eltérő, hogy akár egy allergiás orrfolyás is gyanús lehet, ezért arról orvosi igazolást kell vinni, hogy a gyermek mehet óvodába. Kizárólag egészséges, tünetmentes csemetét fogadnak.

Fegyelmet igényel

Amennyiben fennáll a gyermeknél a koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzése van, a szülőnek kötelessége értesíteni az intézményt. Ha a gondozók, óvónők észlelnek betegségre utaló jeleket, akkor jelzik, a gyermeket pedig elkülönítik. Mivel a hiányzást minden esetben orvos által kell igazolni, ezért csak akkor tekintenek el ettől, ha az óvodás hatósági karanténba kerül. A többi szabályozásban, melyeket már bevezettek, változás nincs. Tehát a felnőttek továbbra is kézfertőtlenítés után, maszkban léphetnek csak be a nevelési, gondozási intézménybe, és tartani kell a másfél méteres védőtávolságot. Az átadókban ezért korlátozzák az egy légtérben lévők számát, tehát lehetséges, hogy kint kell várakozni, amíg bent a szülők átöltöztetik a kicsit. Ami pedig a ruhákat, ágyneműt, alvókákat illeti, nem egységes a rendszer. Az egyik miskolci óvodában egy „kedvencet” engedélyeznek, de kizárólag alváshoz viheti be a gyermek. A törülközőt kétnaponta, az ágyneműt hetente küldik haza fertőtlenítésre.

Minimális idő kell

A fertőtlenítést szigorúan veszik, és naponta elvégzik – mondta Gálné Vasvenszki Judit, a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda és Bölcsőde vezetője. A bölcsődében egyszerre egy szülő tartózkodhat az öltözőben a gyerekkel. Az óvodában csak az előtérig mehet a felnőtt kísérő. A dajka átveszi a csemetét a holmijával együtt, és ő öltözteti át. Játékot nem vihetnek be magukkal az intézménybe, csak az alvókát.

Azt is csak a hét elején az ágyneművel együtt, majd hétvégén haza kell vinni fertőtlenítésre – sorolta az óvodavezető. A beszoktatás időszakában a bölcsiben egy szülő lehet bent egyszerre a csoportban a kicsivel, az oviban pedig maximum öt szülő, de kizárólag maszkban. Hozzátette, hogy próbálják minimalizálni az időt a lehető legkevesebbre, azonban semmiképpen nem szakítják el rögtön a kicsit édesanyjától vagy édesapjától, néhány napra mindenképpen szükség van.

Lelkileg megterhelő

Egy miskolci háromgyermekes édesanya arról számolt be, hogy kislányát éppen most próbálja óvodába szoktatni, ami nem egyszerű feladat ebben a helyzetben.

A gyermek nem volt bölcsődés, eddig otthon nevelkedett, a közösséggel, de magával az intézménnyel is most ismerkedik. A pandémia miatt a tavaszi „ovikóstoló” elmaradt, ezért máshogyan nem tudtak viszonyulni, csak annyit tehettek, hogy mindennap arra jártak sétálni nyáron, és kívülről nézegették az ovit – mondta Konczné Darai Krisztina.

Az édesanya nem lehet Borka mellett a beszoktatás ideje alatt. Átöltöztetés után be kell adnia a csoportba, és el kell engednie a kezét. Annyi a könnyebbség, hogy a nagyobbik testvér már odajár, ezért legalább az óvónőket ismerték, tette hozzá Krisztina, illetve hogy egy utcabéli kisfiúval egyszerre szokják az új szituációt. A kislánynál a lelkiek mellett vannak testi jelei is az elszakadás nehézségének, de bíznak benne, hogy ez is megoldódik majd.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában