támogatás

2020.09.19. 11:30

Fejlődő pályán a megye

A versenyképesség-növelő támogatásból finanszírozott fejlesztésekből alaposan kiveszi a részét megyénk.

Szaniszló Bálint

Plachy László (j3), Szijjártó Péter (j2) és Demeter Zoltán (j)

Fotó: Vajda János

„Ma már nyilvánvaló, hogy – a reménykedések ellenére – a koronavírus-járvány második hullámát nem tudja elkerülni az ország, így az emberek életének megóvása mellett másik nagy feladat az ország működőképességének biztosítása” – fogalmazott Szijjártó Péter, miután átadta a versenyképességnövelő támogatási program okiratát a miskolci Fux Zrt. számára.

Stratégiai partnerségben

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben még nagyobb szükség van arra, hogy a magyar állam együttműködjön azokkal a gazdasági erőkkel – kis-, közepes és nagyvállalatokkal –, amelyek a válságidőszak dacára nem csökkentik termelésüket, nem bocsátanak el dolgozókat, hanem fejlesztéseket hajtanak végre.

„A magyar gazdaság élet­erejét, túlélőképességét mutatja az a tény, hogy 904 hazai vállalat kötelezte el magát beruházás végrehajtása mellett a versenyképességnövelő program keretében – emelte ki a tárcavezető. – Összesen 425 milliárd forintnyi jön létre ezáltal, és 155 ezer munkahelyet lehet megvédeni abban az időszakban, amikor a világból gyárbezárásokról és létszámleépítésekről érkeznek hírek.”

Hasznos milliárdok

Szijjártó Péter megyénk sikereként említette, hogy 39 megyénkbeli cég vesz részt a programban, amely 20 milliárd forintnyi beruházást és 11 500 munkahely megvédését jelenti. A kormány mindehhez 9,2 milliárd forintnyi támogatást biztosít.

Alaposan kiveszik a részüket a programból a miskolci vállalkozások, amelyek 7 milliárd forint értékben fejlesztenek és ezzel 5800 ember munkáját biztosítják, felhasználva a kormány 3,4 milliárd forintnyi támogatását.

Miskolcon ezúttal a fő termékként villamos szabadvezetékeket előállító Fux Zrt. kapott az 564 millió forintos projektjéhez 282 millió forint kormánytámogatást. Barkóczi István elnök-vezérigazgatótól megtudhattuk, hogy a cég fontos partnere az államnak, hiszen 200 dolgozót foglalkoztat hosszú távon, és termékeinek 80 százalékát az exportpiacon értékesíti, jó hírét hordozva a fejlődő hazai iparnak. Fő piacai Németország, Ausztria, a Baltikum államai, a skandináv és a szomszédos országok.

Töretlen fejlődés

Csöbör Katalin miskolci országgyűlési képviselő felidézte azt az immár egy évtizede tartó fejlődési folyamatot, amelynek eredményeként Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc gazdasági fejlődő pályára állt, és felzárkózott a fejlettebb régiók csapatába.

(A borítóképen: Fejlesztésért, munkahelymegőrzésért támogatást kaptak )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában