felújítás

2020.08.09. 17:30

Megújul a tokaji Tisza-híd

Elkezdődött a tokaji Erzsébet királyné közúti hídnak a felújítása.

Erdős József

Forrás: Erdős József

A térség egyetlen átkelőhelyének rekonstrukciója több éve húzódik, a munkálatokat már tavasszal el kellett volna kezdeni, de a vasúti vágányzár miatt azt elhalasztották. A szakemberek szerint a mintegy három hónapos, a Szerencs–Nyíregyháza vasúti fővonalat érintő vágányzár a közúton is nagy fenn­akadást okozott volna, hiszen napi szinten száz busz szállította az utasokat a vonatok helyett. Év elején azonban az azóta tragikus körülmények között elhunyt Koncz Ferenc országgyűlési képviselő hathatós közbenjárására nem egyszerre szabadították a két munkát Tokajra.

A híd felújítása a Nyíregyháza–Tokaj között megépült kerékpárút miatt vált időszerűvé, de a munkálatok elvégzését az is indokolja, hogy utoljára huszonhárom éve végeztek rajta munkálatokat, tíz éve pedig újraaszfaltozták. A beruházást végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) közleményében azt írja, hogy a híd felújítása tartalmazza az északi oldali kerékpárút és a déli oldali gyalogosjárda szélesítését, amely konzolszélesítéssel történik; a híd acélszerkezetének festését, a hídfők kőburkolatának felújítását, a tokaji körforgalom felújítását beton pályaszerkezettel, valamint a rakamazi oldalon a meglévő kerékpárút átvezetését a 38. számú főúton.

A mintegy 1,1 milliárd forintos fejlesztés nemcsak a meglévő kerékpárút-hálózatot érinti, de a már közbeszerzési folyamatban járó úgynevezett tokaji körre is hatással lesz. A Bodrogkeresztúron és Tarcalon is áthaladó, a Kopasz–hegyet megkerülő kerékpárút pedig valójában összeköti majd a szabolcsi térséget a Zemplénnel.

Öt ütemben

A felújítást a kivitelezést végző A-Híd Zrt. öt ütemben végzi. Elsőként a rakamazi oldal északi részén kezdték el az aszfalt felmarását, egy-egy ütem várhatóan két-három hónapig tart. A forgalmat jelzőlámpák irányítják, a munkálatok egyelőre nem okoztak komolyabb fennakadást a városban. A félpályás forgalomterelést éjjel-nappal üzemelő detektoros, tehát a forgalmat érzékelő lámpák biztosítják, azonban ha ez később nem bizonyul hatékonynak, akkor egy ötlámpás irányításra térnek át. A NIF Zrt. közleménye szerint a félpályás forgalomterelés kedvező időjárási körülmények esetén így december közepéig fennállhat. A beruházás a tervek szerint 2021 októberére készül el, a híd négy ütemben történő felújítását a körforgalom bővítése követi.

(A borítóképen: A munkálatok madártávlatból)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában