Iskolakezdés

2020.08.09. 18:00

Készülnek a családok az iskolára

Az ingyen tankönyveknek köszönhetően spórolhat a család, több pénz jut az iskolakezdésre.

Apagyi Beáta

20200804 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Megérkeztek a következő tanév tankönyvei az iskolákba illusztráció.

Fotó: Kozma István

A szülők gondolatai augusztusban már az iskolakezdés körül forognak. A boltok polcain megjelennek a tanszerek, ezzel párhuzamosan megkezdődik a családokban a kalkuláció, mennyit kell félretenni, miből kell újat venni az aktuális tanév kezdete előtt. Idén minden diák számára ingyenesen elérhetőek lesznek a tankönyvek. Arra a kérdésre, hogy mennyire könnyíti meg ez a helyzetet, hogyan készülnek a családok a szeptemberi iskolakezdésre, gyakorlott anyukák válaszolnak.

Korábbi évek tapasztalatai

Katalin kislánya, Sára a hatodik évét kezdi meg a Miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola Görömbölyi Tagiskolájában. Ami a sulit megelőző bevásárlásokat illeti, már jelentős tapasztalatokat szerzett az elmúlt években.

– Számunkra is nagy segítség, hogy ingyenesen hozzájuthatunk a tankönyvekhez. Bár nekem még csak egy iskoláskorú gyermekem van, jelentős összegeket kellett rááldoznunk a korábbiakban a nyelvkönyvekre, munkafüzetekre. Egy többgyermekes családnál ez igencsak megterhelné a családi büdzsét, amellett, hogy még az egyéb tanszereket is be kell szerezni – mondta.

Új stratégia

– A legelső tanévben mi is hatalmas összeget áldoztunk mindarra, ami a listánkon szerepelt, illetve amit mi magunk hasznosnak ítéltünk meg. Többfordulós köröket róttunk, mire minden a kosarunkba került. Ebben

az idegállapotban döntöttem el, hogy nem szeretném többé ilyen stressznek kitenni magam, nincs szükség még egy ilyen tanévet megelőző hercehurcára, stratégiát kell váltanom. Így tértem át a fokozatosságra; a napi bevásárlások alkalmával, ha meglátok például egy füzetet, tollat, radírt – amiről tudom, hogy fogyóeszköznek számít a suliban –, megveszem. Sára szerencsére vigyázni szokott a dolgaira, iskolatáskát eddig kétszer cseréltünk, vagy nagylányosabbra váltottunk, vagy a praktikusságot, kényelmet vettük figyelembe – mondta Katalin.

Ildikó bár gyakorlott anyukának számít három gyermekkel, kislánya, Gréti szeptemberi iskolakezdése új terepet jelent számára.

– Nemrég volt a lányom születésnapja, igyekeztünk a családtagoknak sugallni, hogy hasznos ajándékokra volna szükségünk. Ennek köszönhetően kapta meg az iskolatáskát, tolltartót, füzettartó mappákat és még sorolhatnám. Itt volt az ideje, hogy egy íróasztallal is bővüljön a szobája – mesélte Ildikó.

A nagy hajrá előtt

– Elhatároztam, hogy nem fogok a boltokban más szülők mellett tolakodni egy-egy csomag ceruzáért. Találtam egy olyan weboldalt, aminek segítségével minden szükséges dolgot be tudtam szerezni, ami a listánkon szerepelt. Épp a napokban érkezett meg a csomag, a lányom azóta is lelkesen pakolgatja az újdonságokat. Örülök, hogy most már mindenkinek van módja ingyen hozzájutni a tankönyvekhez, ugyanis ez az első évben rengeteg kiadást jelentene a családok számára. Így viszont ebből az összegből lehet pótolni a kinőtt ruhákat, választani a tankönyvek mellé érdeklődési körnek megfelelő készségfejlesztőket, nagyobb gyermek esetén olvasmányokat, vagy el lehet menni még egyszer a strandra, állatkertbe a nagy szeptemberi hajrá előtt – tette hozzá.

(A borítóképen: Megérkeztek az új tankönyvek a Földes-gimnáziumba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában