iskolakezdés

2020.08.26. 19:00

Juthat a beiskolázásra

A legtöbb településen szeptember 30-áig lehetséges kérelmezni beiskolázási támogatást.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

Megyénkbeli településeken a koronavírus okozta többletköltségek ellenére a helyi önkormányzat lehetővé teszi a rászoruló családoknak a beiskolázási támogatás igénybe vételét.

Több polgármesteri hivatalt is felkerestünk, és három helyről érkezett pozitív válasz. Miskolc Megyei Jogú Város sajtóosztálya egyelőre nem reagált kérdéseinkre.

Feltételekhez kötött

„Évente egyszeri alkalommal iskolakezdési támogatásban részesülhet az a gyermek, illetve 23. életévét be nem töltött nagykorú személy, aki alap- vagy középfokú köznevelési intézmény nappali tagozatán tanul, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 százalékát, azaz 85.500 forintot. Egyedülállók és gyám által nevelt gyermek esetén pedig a 91.200 forintot.

Feltéve, hogy a nagykorú, illetvea gyermek és az egyik törvényes képviselője a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve folyamatos tiszaújvárosi bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen a tiszaújvárosi lakcímükön élnek” – tudtuk meg a polgármesteri hivatal közleményéből.

Vásárlási utalvány

A támogatás összege egyébként tanulónként 10 ezer forint. Ennek megállapításához csatolni kell az igazolásokat. A kérelmek benyújtása 2020. szeptember 30-áig lehetséges – tájékoztatott Ráczné Kocsis Ilona, a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztály vezetője. Szerencsen tanulónként 10 ezer forint értékben adnak tanévkezdési támogatást, amelyet vásárlási utalvány formájában kapnak meg a jogosultak. A támogatási kérelmet 2020. október 15-éig lehet előterjeszteni a város hivatalának Igazgatási és Hatósági Osztályán. A kérelemhez csatolni kell a közép-, illetve felsőoktatásban részt vevő tanulók esetén az oktatási intézmény által kiadott tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásának igazolását.

Elkezdődtek a kifizetések

A kistelepülések közül Aszalóról tudunk még, ahol szintén kérelmezhető beiskolázási támogatás. Mint megtudtuk: a jogosultak köre a nappali tagozaton tanuló 1–8. osztályos általános vagy középiskolai diákokra, valamint az ugyancsak nappalin tanulmányokat folytató 9–13. osztályos középiskolai tanulókra terjed ki. Az évente egy alkalommal adható támogatás össze 5 ezer forint, amelyhez legkésőbb szeptember 30-áig kell kérelmet benyújtani. Kifizetése készpénzben, augusztus 24-étől történik az önkormányzat hivatalos helyiségében, tájékoztatta a település lakóit dr. Mészáros István polgármester.

(A borítóképen: Vigyázz, kész, rajt: szülők és gyerekek is válogatnak az iskolaszerek közül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában