Választás

2020.08.25. 10:00

Hiányzik az egység a Jobbikon belül

A korábbi vezetés tagjai nem mondtak le a fellebbezési jogukról, ezért nem jegyezték még be Jakab Pétert pártelnöknek.

Budapest, 2020. május 11. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az október 11-i időközi választáson a baloldali összefogás Bíró Lászlót indítja jelöltként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben. A Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál azonban megtámadták.

A fellebbezési érvelés lényege az, hogy mivel a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, ezért jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson. A mandiner.hu szerint Jakab Péter a pártelnöki nyilvántartásba vételről kapott végzést július elején, azonban a Jobbik korábbi elnöksége közül nem mondtak le a fellebbezési jogukról, ezért nyitva áll 15 nap a fellebbezésre. Amennyiben a korábbi tagok lemondtak volna a fellebbezési jogukról, a végzés a lemondással egy időben jogerőre emelkedett volna.

Lapértesülések a fenti információk kapcsán arra következtetnek, hogy nincs egység a Jobbik pártvezetésén belül. Amit egyébként az is alátámaszt, hogy az idei januári tisztújítást is több konfliktus övezte a Jobbikon belül.

Hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság 6:5 arányban helyt adott a fellebbezésnek, mely szerint jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a tiszaújvárosi választási bizottság a Jobbikot, a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét ugyanis olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Jakab Péter erre reagálva a közösségimédia-oldalán jelentette be: a Jobbik a Kúriához fordul az ügyben. Az október 11-ei időközi választáson a Fidesz jelöltje

a korábbi országgyűlési képviselő, az elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia, aki lapértesülések szerint már össze is gyűjtötte a országgyűlési képviselői jelöltséghez szükséges ajánlások többszörösét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában