időjárás

2020.08.17. 13:30

Esti villámárvizekre figyelmeztetnek a meteorológusok

Szerdáig zivatarokra, felhőszakadásokra, jégesőre és villámárvizekre is lehet számítani főként a Dunántúlon és északon.

Bukovenszki-Nagy Eszter

20200612 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Borsod megyén áthaladó szupercella látványos felhőzettel csapott le Miskolcra amelyet heves villámlás kísért.

Fotó: Kozma István

Vélhetően megyénket sem fogja elkerülni az az intenzív zivatarrendszer, amely a késő délutáni, esti órákban érkezik nyugat, északnyugat felől, mivel a rendszer kelet felé fog haladni. Zivatarokra elsődlegesen északon, a Dunántúlon és az ország középső részein van nagy esély, de másutt sem lehet kizárni megjelenésüket, sőt, a dombos, hegyvidéki területeken villámárvíz is előfordulhat – figyelmeztet a metkep.hu

Az előttünk álló néhány nap időjárását egy hidegcsepp határozza meg, mely a magasban hidegebb és egyben jóval nedvesebb levegőt szállít hazánk fölé, kedvezve a zivatarok kialakulásának, de felhőszakadás is lehet belőle 40-50 mm csapadékkal, előfordulhat kisebb méretű jég és viharos erejű szél (60-90km/h) is kísérheti.

A rendszer fokozatosan kelet felé terjed, ám várhatóan veszít erejéből, így leginkább a Dunántúlon, középső tájakon és északon okozhat komolyabb viharokat, máshol kisebb ennek az esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában