búcsú

2020.08.28. 08:00

A vattai általánosban nem lesz felső tagozat

A szülők hatszáz aláírást gyűjtöttek a megszüntetés ellen, de Bükkábrányba kell átjárniuk a gyerekeknek.

Tóth Balázs

Forrás: vatta.hu

Szeptembertől Bükk­ábrányba kell járniuk az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályt végző borsodgeszti és vattai gyerekeknek, megszűnik ugyanis a felső tagozat a vattai általános iskolában.

Egyre kevesebben vannak

A tavaly meghozott döntés ellen mindkét településen sokan tiltakoztak, tanárok, szülők, lakók. Hatszáz aláírást is gyűjtöttek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint a Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában lévő Bükkábrányi Arany János Általános Iskola Szemere Bertalan Tagiskolája feladatellátási helyen a felső tagozatos tanulólétszám nem felel meg a törvényi előírásoknak. A felső tagozatos tanulólétszámok alakulása tavalyelőtt 36, idén 37 volt, a következő tanévben 35, egy évvel később pedig 33 lesz. A létszámban folyamatos csökkenés mutatkozik.

A felső tagozatos évfolyamokon az osztálylétszám a törvényben előírt 14 helyett kilenc fő körül mozgott az elmúlt tanévekben, a következő években ezt sem éri az átlag, a jelenlegi első osztályosok létszáma pedig csupán hat fő.

Az EMMI szerint a tankerületi központ minden jogszabályban előírt szervezetet tájékoztatott, és meghallgatta az átszervezéssel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket. A minisztérium a 2020/2021-es tanévtől kezdődően a diákok utaztatását szervezett iskolabuszos formában oldja meg a Borsodgeszt–Vatta–Bükk­ábrány vonalon; pedagóguselbocsátás nem történt, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ minden pedagógusnak felajánlott a végzettségének megfelelő munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában