írótábor

2020.08.16. 12:00

A trianoni döntés és annak hatásai az írótábor témája

Jövő hétfőn kezdődik a hagyományos Tokaji Írótábor.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A Kárpát-medence egyik legjelentősebb irodalmi tanácskozása az elmúlt időszak vírushelyzete miatt majdnem elmaradt, ám a korlátozások enyhítésével mégis megszervezik a tanácskozást.

A Tokaji Írótábor közel ötvenéves története nyomán csak egyszer maradt el a rendezvény, 1987-ben, akkor hatalmi nyomásra nem tartották meg szokásos tudományos találkozójukat az irodalmárok. Az 1972-ben Tiszaladányban indult kezdeményezés azonban sokszor nyúlt mélyen olyan kérdésekhez is, amik nem feltétlen tetszettek a politikai hatalomnak.

Az írótábor mára a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb irodalmi eseményévé nőtte ki magát, a szervezők pedig mindent megtettek, hogy a jelenlegi helyzetben is megtarthassák.

– Ez a világméreteket öltő járvány az egyesületünket is nagy problémák elé állította, hiszen a tábor operatív, tényleges szervezése minden év elejére tevődik, így idén is februárban kezdtük el szervezni a tábort. Márciusban kitört a járvány, akkor abbamaradt a szervezés, május környékén már lemondtunk minden programot, fellépőt, visszamondtuk a szállásfoglalásokat. Majd júniusban már enyhült a helyzet, de akkor már ugyanazokat a programokat nem tudtuk megvalósítani, a szálláshelyek sem maradtak ugyanazok. Nem volt egyszerű az ideit úgy megszervezni, hogy teljes értékű tábor legyen, de úgy érzem, sikerült – mondta el az Észak-Magyarországnak Papp-Für János, a Tokaji Írótábor Egyesület titkára, aki hozzátette, némi kompromisszumot azonban kötniük kellett. Így a szokásosnál két héttel később tartják a rendezvényt, ami négy- helyett csak háromnapos lesz. A városban kedvelt programok közül sem mindent tartanak meg, elmaradnak például a gyermekprogramok, és különös figyelmet fordítanak a szabályok betartására. Több helyre kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki, ritkábban helyezik el

a székeket a zárt helyeken, és többször figyelmeztetik a táborozókat a kézmosásra, fertőtlenítésre.

Új elnök

Az egyesület júniusban új elnököt választott L. Simon László József Attila-díjas író, költő, országgyűlési képviselő személyében. Az alelnöki tisztséget pedig a korábbi elnök, Szentmártoni János és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke tölti be.

– L. Simon László személye megnyugtató lehet az egyesület életében, mondhatni, évtizedek óta jár a táborba, hol táborozó, hol előadóként. Ez az első közös évünk, ráadásul egy különösen nehéz év, de úgy érzem, jól és főleg hatékonyan tudtunk együtt dolgozni az idő szűkösségének ellenére is. Remekül rálát az irodalmi, történelmi vonatkozásokra, nagyon jó szervező- és kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Úgy gondolom, szép jövő elé néz a tábor. Fontos is, mert hamarosan

az ötvenedik évforduló következik – tette hozzá Papp-Für János.

Az idei tanácskozás témája természetesen a trianoni döntés és annak hatásai lesznek, amit nem csupán történelmi szempontból vizsgálnak idén, hanem irodalmi, társadalmi, társművészeti oldalról is.

(A borítóképen: Szentmártoni János beszéde a tavalyi megnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában