Debréte

2020.08.03. 09:30

A kapcsolatok erősítése volt a találkozó célja

Debréte polgármestere megvendégelte a környező települések vezetőit.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A törpefaluban heten élnek életvitelszerűen, köztük Csigó Tibor polgármester, aki hatalmas lelkesedéssel igazgatja és fejlesztgeti a települést. A csütörtökön tartott találkozóra a környező falvak, városok polgármestereit és Demeter Zoltán országgyűlési képviselőt hívta meg egy ebéddel egybekötött baráti beszélgetésre. Fontosnak tartja a kapcsolatépítést, hogy ne csak hivatali időben legyen mód a vezetőség tagjaival beszélni, megismerkedni.

Nehézségek árán

Véleménye szerint a kis létszám nem feltétlenül könnyíti meg a vezetést, akár nehezítő tényezőként is gondolhatunk rá.

– Ami hátrányt jelenthet az egyértelműen az, hogy nincsenek a hivatalnak közvetlen dolgozói, gondolok itt a közhasznú feladatokat ellátó személyekre, a település rendben tartása emiatt nehézségekbe ütközhet – mondta. – Mivel Rakaca körjegyzőségéhez tartozunk, így a hivatalos, adminisztrációval kapcsolatos ügyekben az ott dolgozó kolléganők segítenek. A kevés lakosnak köszönhetően rendkívül nagy itt a csend és a nyugalom. Ha azt mondom, hogy 64 éves vagyok, és én vagyok itt a második legfiatalabb, sok következtetést le tudunk vonni a falu korösszetételéről. Az idősebbek másképp gondolkodnak, de ezzel együtt azt tapasztalom az első ciklusom végén, hogy most már elismerik a munkám, látják annak értelmét. Az előterjesztett közösségi épület gondolatát sem támogatták széles háttal az itt élők, mégis 200 fős falunapnak biztosított helyszínt az elmúlt évben, ahová a korábban itt élők közül is ellátogattak néhányan.

Jövőbeni feladatok

– Összességében kevés önálló forrásunk van, próbálunk támogatásokat elnyerni, de olykor sok időbe telik, mire a falura kerül a sor – folytatta Csigó Tibor. – Amit csak lehet a feladatok közül, saját kezünkkel igyekszünk megcsinálni. A turizmusra is próbálunk alapozni, vendégházunk szeptember végéig telt házzal működik. Az emberek vágynak a vidéki levegőre kikapcsolódás gyanánt. Az önkormányzat épületében lévő, korábban tanteremként működő helységet is szeretnénk vendégszobává alakítani, így további 12 látogató is kényelmesen elférne. Amellett, hogy így fent tudná magát tartani az épület, bevételi forrást jelentene, amit korszerűsítésekre, felújításokra fordíthatnánk.

A jövőbe néznek

Nagy feladat lesz még a jövőben a csatornázás kialakítása, szeretnénk, ha most már megvalósulhatna az internetszolgáltatás bevezetése, az önkormányzati épület mellett lévő marhaitató gödörből egy kis tavat fogunk kialakítani, valamint az itt növekvő nyolc fűzfa lombkoronájának összefonásával egy úgynevezett tündérkertet, ami látványban sem lenne utolsó. Feladat van és lesz is bőven, bár nyugdíjba mehetnék, érzem még magamban az energiát az eltervezett feladatok kivitelezéséhez.

(A borítóképen: Csigó Tibor: vendégházunk szeptember végéig telt házzal működik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában