Vadna

2020.07.26. 13:00

Több területen folyamatos a fejlődés

Vadna vezetőségének fő célja, hogy élhetőbb, szerethető települést alakítson ki, töretlenül ezen dolgozik.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Olyan falut képzelnek el, ahol az emberek szívesen élnek, új lakókkal gyarapodnak, szeretnék, hogy ne az elvándorlás legyen a jellemző községükre. Folyamatban lévő beruházásokról, jövőbeni tervekről Bencze Péter, Vadna polgármestere beszélt az Észak-Magyarországnak.

Színes kulturális élet

– Célunk elérése érdekében számos területen munkálkodunk – kezdte gondolatait. – Fontos számunkra a falu képének alakítása, odafigyelve az utcák tisztán tartására, a középületek folyamatos megújítására. Külön figyelmet fordítunk a település kulturális életére, ami már évek óta élénknek és színesnek bizonyul. A folyamatos fejlődés érdekében főállású művelődésszervezőt alkalmazunk, ez általában nem jellemző a kisebb településekre. Vadna egy úgynevezett fesztiválfaluvá nőtte ki magát az idők során. Állandó, minden évben megrendezésre kerülő programjaink vannak, legyen szó akár a februári Kolbásztöltő Fesztiválról, amely régi falusi disznótorok hangulatát idézi, az áprilisi Várhegy-túráról, amikor a helyi Vár Emlékhelyhez zarándokolnak a családok. Említésre méltó a júniusi Kemence Fesztivál, a júliusi nemzedékek találkozója főzőverseny, az augusztusban megrendezett Vadnai Várnapok falunapi rendezvény, illetve a szeptemberi Szüreti Fesztivál és az októberi Idősek Estje. Az év végére marad a novemberi Göőz Pál-emléknap, a falu régi tanítójának tiszteletére mindig kulturális eseménnyel és kiállítással készülünk. Az évet lezáró decemberi eseményünk pedig a karácsonyi ünnepségsorozat. Ami a településen lévő aktív közösségeket illeti, meg kell említenem a Vöröskereszt Alapszervezetet, a polgárőrséget és a nyugdíjasklubot, ahol folyamatosan tevékenykednek a lelkes tagok. Végül, de nem utolsósorban, nagy hangsúlyt fektetünk a helyi identitás megteremtésére. Sokat foglalkozunk a település múltjával, gyűjtjük az emlékeit, kialakítottuk a „vadnai várkultuszt”, továbbá igyekszünk változatos és színes szolgáltatásokat nyújtani a lakosok számára. Igénybe vehetik a helyi edzőterem, az internetes terem, könyvtár, művelődési ház, óvoda adta lehetőségeket, de családi rendezvények számára is tartunk fent kedvezményesen bérelhető közösségi helyiségeket – sorolta a polgármester.

Aktuális újítások

– A korábban említett területekhez kapcsolódnak a most folyó beruházások is – folytatta Bencze Péter. – Új portahelyeket mértünk ki 2004-ben, napjainkra az összes telek elkelt. Leginkább Kazincbarcikáról érkező fiatal párok vásárolták meg a házhelyeket. Ennek a beépülésnek köszönhetően egy új falurész alakult ki, három utcával. Az új lakók már korábban szerettek volna aszfaltozott utakat, de meg kellett várnunk, amíg a telkek nagy része beépül. Most jött el az ideje a felújításának, amihez pályázatot nyújtottunk be a Magyar falu programba, a pozitív elbírálást követően megkezdődhetett a várva várt aszfaltozás. A lakosságszám növekedésével több gyermek születik településünkön, így örömmel jelenthetjük ki, hogy az egy csoporttal rendelkező óvodánk maximális létszámmal működik évek óta. Az óvoda energetikai felújítását egy másik program keretében kapott támogatásból kezdtük meg. Teljes körű szigetelést, új tetőszerkezetet kapott az épület, modern fűtésrendszer épült ki. Terveink szerint az óvodai konyha korszerűsítéséhez is hozzálátunk hamarosan. A jövőre nézve legfontosabb célunk a szenny­vízelvezető rendszer kiépítése. Ehhez a munkához sok segítséget kapunk az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-től és a térség országgyűlési képviselőjétől, Demeter Zoltántól. Biztosak vagyunk benne, hogy ezekkel a lehetőségekkel élve, megvalósíthatjuk a korábban elképzelt változtatásokat, újításokat.

(A borítóképen: Aszfaltozás Vadnán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában