páva

2020.07.12. 18:30

Tíz pávacsibe olvasztja a várba látogatók szívét

A népes pávacsalád és kicsinyei hatalmas népszerűségnek örvendenek a Sárospatakra látogatók körében.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Két pávatyúk összesen tíz pávacsibét költött ki a napokban Sárospatakon a Rákóczi-vár árkában. A népes pávacsalád nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében. Dr. Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója az Észak-Magyarországnak elmondta, hogy a reneszánsz főúri életvitelnek része volt a pávák jelenléte, sőt alkalmanként fogyasztották is a szárnyasokat.

Eurialus és Lucretia

A sárospataki várba 2008-ban került újra pávapár, amelyek egy Balassi Bálinthoz köthető, Sárospatakon a Gombos kertben íródott 16. századi széphistória főszereplői alapján az Eurialus és Lucretia nevet kapták.

A pávák újra meghonosítása a várat övező, eredetileg a főispán és országbíró Perényi Gábor felesége, Országh Ilona által telepített történelmi parkban a korábbi igazgató Jósvainé dr. Dankó Katalin álma volt – tette hozzá az intézmény mai vezetője. Az elmúlt 12 évben már több fészek­aljnyi pávacsibe látta meg a napvilágot a pataki várárok nyugalmában. Volt, amikor a tojásokat „béranya”, vagyis kotlóstyúk keltette ki, mert a páva nem volt hajlandó „megülni”. A szaporulatnak köszönhetően az ország több részére kerültek már pávák Sárospatakról, például Fertődre vagy Kőkapura.

Két fészekaljnyi

A vár újkori történetében azonban most először fordult elő, hogy – az Aba nevű pávakakas utódaiként – egyszerre két fészekaljnyi, összesen tíz pávacsibe kelt ki – közölte dr. Tamás Edit. A pávacsalád különleges látványossága az intézménynek.

(A borítóképen: Az Aba nevű pávakakas csibéi az anyukákkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában