Az év madara

2020.07.15. 11:00

Szavazhatunk az év madarára

Idén veszélyeztetett énekesmadaraink közül választhatjuk ki a 2021-es év madarát.

Detzky Anna

Forrás: MME

Július 27. délig lehet szavazni az év madarára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. A felkínált cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély énekesmadarak az agrár élőhelyekhez kötődő fajok.

- Több madárfajnál megfigyeltük az elmúlt néhány évben, hogy a mezőgazdasági művelés terjeszkedésével összefüggésben csökkent az állományuk. A Bird Life International több javaslatot is tett a probléma kezelésére – mondta Orbán Zoltán az MME szóvivője. – A jövő évre három olyan énekesmadárfajt választottunk, amelyek szintén érintettek ebben. Bármelyikre is szavaznak a legtöbben, az agrár élőhelyek biológiai sokféleségének csökkenésére és a természetkímélő mezőgazdasági megoldásokra tudjuk irányítani a figyelmet.

Szántóföldek lakói

A cigánycsuk sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. Évente kétszer költ és a fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló madár, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában tölti, de egyes példányok áttelelhetnek. A kis őrgébics hazánkban leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon, illetve a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti. A sordély száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet – írja az MME.

(A borítóképen: Kis őrgébics, cigánycsuk és sordély: rájuk lehet szavazni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában