példakép

2020.07.01. 09:00

Sütni jó! Alex segít a kicsiknek...

A szegénységben élő gyermekeknek akar elfoglaltságot biztosítani az ifjú pékmester.

Szaniszló Bálint

Forrás: Olvasónk

Galamb Alexet, a mélyszegénységből indult és a miskolci Gyermekvárosban nevelkedett fiatalembert már hónapokkal ezelőtt bemutattuk az Észak-Magyarországban, és azóta is igyekszünk figyelemmel kísérni életútját, ténykedéseit.

Banánlevél, kakaós csiga

Rendszeresen van miről hírt adnunk, hiszen Alex – saját élethelyzetéből kiindulva – igyekszik segíteni a hasonló sorsú gyermekeken. Már a koronavírus-járvány miatti karantén idején hernádnémeti otthonába egyfajta sütőszakkörbe hívta a környékbeli kicsiket, hogy bevezesse őket a pékszakma alapvető fortélyaiba.

Akkor így mesélt erről: „csináltunk banánlevelet, lekváros buktát, kakaós csigát. A gyerekek kaptak fehér pólót és sapkát – meg kell adni a módját a sütésnek.

Készül az otthoni műhely

Egyszer-kétszer megmutattam a sütés fázisait, és utána már – kis segítséggel – maguk is meg tudták csinálni. Így hasznosan és vidáman teltek el a foglalkozások. Az volt a szabály, hogy dél­előtt mindenki a tanulással foglalkozik, aztán megebédeltünk, és utána már szivárogtak is át hozzám a gyerekek, hogy mikor kezdjük el már a sütést…” A sikeren felbuzdulva pattant ki Alex fejéből a Sütni jó!-kampány ötlete, amelynek lényege, hogy a pékszakkört állandóvá tegye, hogy ezzel hasznos elfoglaltságot adjon a hátrányos helyzetben lévő kicsiknek a nyári szünidőre.

Hernádnémeti otthonának egy részét afféle pékműhellyé kezdte el átalakítani. Ehhez azonban segítségre van szüksége.

Gyereksereg

„A higiénia biztosításához csempe, festék kellene, használt, de jó állapotú légkeveréses sütő, a sütéshez való konyhai felszerelések, alapanyagok – liszt, cukor, sütőpor, lekvár, kakaópor. Pénzadományokat is elfogadunk, mert minden segítség nagyon jól jön” – sorolta a fiatalember. „A dolgos kéz is jól jön, hogy megfelelő körülményeket alakítsunk ki a gyereksereg fogadására” – tette hozzá.

A fiatalember a pénzadományokat örömmel veszi. Galamb Alex Facebook-oldalán minden elköltött forint sorsáról beszámol.

(A borítóképen: Alex és a kicsik egyenpólóban. Készen állnak a munkára, mert sütni jó...)

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában