Semmelweis-nap

2020.07.01. 11:00

Sok év tanulás, szakmai fejlődés, széles látókör

Már az egyetemi évek alatt is publikált, de először a mikrobiológia érdekelte.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Jó érzés, hogy ezen a napon megemlékeznek azokról, akik próbálnak segíteni a betegeken. Megtisztelő, hogy van egy nap, ami az egészségügyi dolgozókról szól. Mindig jól jön egy kis pihenés, nyáron meg különösen, akár egy nap is, hiszen alapvetően ezen a napon nem dolgoznak. Habár a kórházakban nem állnak meg egy percre sem, az ellátást mindig biztosítani kell. Egy orvos életében a nyár is ugyanolyan, mint más évszakok, persze ők is elmennek időnként szabadságra – mondja dr. Bihari Zoltán.

Kicsit másképp alakult

Az adjunktusi kinevezés büszkeséggel tölti el, és nagy dolognak tartja, hogy eljutott idáig – tartja erről. Ez sok év munkája, ami részben tanulással telt. Már az egyetemi évek alatt végzett tudományos munkát, publikált szakmai cikket. A szakterülete a pace­maker (szívritmus-szabályozó implantátum) progra­mozás, amely témában szintén részt vett tudományos munkában. Sokszor az egyetemi évek alatt el­válik, hogy milyen szakirányt választ az orvos, mi áll közel hozzá, az ő esetében ez kicsit másképpen alakult – mesélte dr. Bihari Zoltán.

Akár a nyugdíjig

Korábban a mikrobiológia érdekelte inkább, később mégis a kardiológia mellett tette le a voksát. A döntést nem bánta meg, mint ahogy azt sem, hogy a megyei kórházban dolgozik.

Távlati terveiben egyelőre nem szerepel váltás, szeretne kitartani a miskolci székhelyű intézmény mellett. Nem titkolt szándéka, hogy innen menjen majd nyugdíjba – magyarázta. Ez azonban még igen messze van, addig rengeteg ideje lesz szakmai fejlődésre, új orvosi módszerek elsajátítására. Elsősorban mostani területén szeretne még hasznos ismeretekre szert tenni a pacemaker-programozásban. Szeretné megtanulni a szívultrahangot, az intenzíves terápiában részt venni, ezek a fő céljai – hangsúlyozta. A másik szakvizsgája belgyógyászatból van, ami szintén szép, de rendkívül bonyolult, összetett tudást igénylő terület. Az lenne a cél, hogy ebben is megtartsa a széles látókört, hogy a beteget holisztikus módon tudja szemlélni.

Gyors ütemben

Hihetetlenül gyorsan fejlődik a kardiológia valamennyi ágazata. Csak magában a szívritmus-szabályozás eszközében is rendkívül nagy lehetőségek rejlenek, hiszen tíz év alatt számos új készülék és eljárás látott napvilágot. A terület dinamikus fejlődésével összhangban az eszközök és módszerek is rendelkezésre állnak az intézményben. Minden adott a sikeres szakmai előremenetelhez – vélekedett az adjunktus.

(A borítóképen: Dr. Bihari Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában