Virágos Miskolc?

2020.07.21. 19:30

Nem virágzik jobban így a megyeszékhely

Sok helyen még oda sem jutott a virágból, ahol tavaly volt.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Nem változott a virágosítással érintett területek száma Miskolcon. A „Virágozzék Nagy-Miskolc” programot meghirdető Velünk a Város politikai közösség által támogatott Veres Pál polgármester által vezetett megyeszékhelyen nem ültettek több virágot, mint tavaly vagy az előtte lévő években.

A szokásos helyeken

Ígéretesnek tűnt az őszi önkormányzati választási kampányban, amit Veres Pál mondott: éves szinten ismétlődő fásítási program keretében tízezer fát ültetnek, gondozott zöldterületeket hoznak létre, valamint virágláda­programot indítanak útjára, és újra virágba borítják a belvárost és a városrészek központjait.

Az Észak-Magyarország érdeklődött a városházán a virágosítást illetően. A válaszokat a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. állította össze, de a városháza sajtóosztálya küldte meg szerkesztőségünknek.

A kérdéseinkre kapott válaszok alapján kiszámoltuk, hogy Miskolcon közel 1800 négyzetméteren ültettek virágot. A legnagyobb felületeknek az alábbiak tűnnek: a Lillafüredi függőkert 250 négyzetméter, a belvárosi virágóra 64 négyzetméter, a népkerti csobogó 37,5 négyzetméter, a népkerti országzászló 11 négyzetméter, a Bartók tér a Zenepalota előtt 55,5 négyzetméter, a polgármesteri hivatal udvara 28 négyzetméter. Miskolctapolcán a Babits sétányon pedig 335 négyzetmétert virágosítottak. Összesen 61.908 növényt ültettek el, amelyhez jött még tízezer darab növény felajánlásból. A felajánlás a Miskolc közelében lévő településen működő kertészetből nem esetleges, mert évek óta támogatja a várost egynyári növényekkel.

Annyit ültettek, mint tavaly

Rákérdeztünk arra is, hogy az elmúlt években, 2015-től kezdődően hogyan alakult a kiültetés, vagyis Miskolc mely területén és hány tő virágot ültettek a tavaszi, nyári kiültetések során. „Az előző években a beültetések a fent felsorolt területeken történtek, megközelítőleg azonos darabszámmal”, kaptunk választ a kérdésünkre a városháza sajtóosztályától. Hozzátették: „ebben kismértékű változást a virágok kipusztulása esetén történő pótlás jelentett. Illetve az, hogy az adott terület képviselője, 2 millió forintos (közterületen elköltendő) képviselői keretének terhére, virágok kiültetését kérte az adott évben”.

Kíváncsiak voltunk, hogy vontak-e be olyan területet a 2020-as ültetésbe, amely korábban nem volt virágosítva. Az alábbi választ kaptuk: „önkormányzati képviselők kérésére Hejőcsabán, Görömbölyön, Árok u., Feszty, Vologda, Mátyás Király Dél-Kilián városrészeken kaspóba ültetett futómuskátlik és virágfák beültetése”.

Kovácsné Budai Mária, aki 2010-től 2019-ig volt a Fidesz–KDNP-frakció önkormányzati képviselője elmondta: a Feszty utcán található Trianoni emlékműnél lévő virágágyásba minden évben ültettetett virágot, de ott most nincs semmi, a Vologdán szintén található egy kör alakú virág­ágyás, ami szintén be volt ültetve virággal, de idén az is kimaradt a virágosításból.

Elmaradtak a virágvásárok

A korábbi képviselő azt is hozzátette: minden évben szerveztek virágvásárral egybekötött virágajándékozást, amellyel a teraszok, erkélyek virágosítását támogatták önkormányzati képviselő rendelkezésére álló keretből.

Szécsényi Mariann, aki korábban Szirma-Martinkertváros önkormányzati képviselője volt, de most is tagja a miskolci Fidesz–KDNP-frakciónak a miskolci közgyűlésben azt hangsúlyozta: kertvárosi területeken nemcsak a közterületeket ültették be, hanem minden évben a helyi intézményeknek, nyugdíjaskluboknak, bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak ajánlott fel virágot, amelyet a gyerekek, a diákok el tudtak ültetni például áprilisban a föld napján. A lakosság számára pedig muskátlit osztottak, melyeket lakcímkártyával rendelkező helyi lakosok regisztráció alapján vehettek át. Egy-egy alkalommal akár 900 lakos is regisztrált, mondta el az önkormányzati képviselő.

(A borítóképen: Hiányzik a virág és a meglévő virágágyások gondozása is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában